fredag 6 december 2013

Bio: Philomena


Foton copyright (c) Scanbox
Varje gång jag läser Stephen Frears namn, läser jag "Stephen ('Prick up your ears') Frears". Det var nämligen så det brukade stå i filmtidningar på 1980-talet. PRICK UP THE EARS är en film från 1987. Nej, jag har inte sett den. Jag har inte heller sett MIN SKÖNA TVÄTTOMAT. Däremot har jag sett COMIC STRIP-avsnittet THE BULLSHITTERS; en parodi på tuffa TV-serien THE PROFESSIONALS. Jag tänkte på THE BULLSHITTERS förra veckan när PROFESSIONALS-stjärnan Lewis Collins dog. Andra Stephen Frears-filmer jag sett är THE SNAPPER, MARY REILLY, HIGH FIDELITY och TAMARA DREWE, men det är väl allt.
PHILOMENA har blivit extremt rosad. Så pass rosad att jag blev lite avigt inställs innan jag såg den. Så där oerhört bra verkade filmen inte vara. Och nej, det är den inte heller. Frears nya film tillhör den där lilla gruppen filmer som får mig att känna mig ung. Det känns som om man har större utbyte av det här om man är ett par decennier äldre än jag; om man är i Judi Denchs ålder.
Filmen är baserad på sanna händelser och Steve Coogan, som även producerat, spelar Martin Sixsmith, en bitter journalist som tänker skriva böcker om rysk historia, men som av ren girighet och cynism väljer att istället skriva en bok om den gamla damen Philomenas märkliga liv. Philomena (Judi Dench) blev gravid vid 14 års ålder. Snubben försvann och Philomena kastades i kloster. Barnet föddes och adopterades bort. 50 år har gått och Philomena undrar vad som hände med hennes son. Sismith forskar och tillsammans åker de till USA.
Den cyniske Martin Sixsmith förvandlas förstås under resans gång, han kommer till insikt och blir en ny människa. Det diskuteras livsåskådningar och det figurerar nunnor som är obehagliga fundamentalister.
Det här är självklart välgjort och ypperligt spelat; det skulle inte förvåna mig om Dench får en Oscarsnominering. Samtidigt tycker jag att det blir lite väl sockrat ibland. I synnerhet mot slutet blir det lite för mycket, med insmickrande musik och grejor.
Det är lite tantfilm över det här.
... Och nu har jag inte så mycket mer att säga om den här.


(Biopremiär 6/12)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar