torsdag 28 november 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Tony Musante

Sedan några månader håller jag på att introducera en god vän för italiensk gialli. Det är väldigt roligt, jag får chansen att återupptäcka en massa filmer, men vi passar även på att se filmer jag aldrig har sett. Vi betar förstås av the essentials; Bava, Martino, och Fulci och Lenzi är på väg, och som sig bör inledde vi med att se Dario Argentos första filmer i kronologisk ordning. Den lite triste hjälten i Argentos regidebut THE BIRD WITH THE CRYSTAL PLUMAGE från 1970 spelades av italiensk-amerikanske Tony Musante. Nu har han dött, 77 år gammal.
Anthony Peter Musante Jr inledde sin karriär på 1950-talet med att framträda på off-Broadwayteatrar och därefter figurera i TV-filmer och serier - bland de bekanta programmen märks THE ALFRED HITCHCOCK HOUR och JAGAD. Hans första biofilm blev Ralph Nelsons EN GÅNG TJUV... med Alain Delon och Ann-Margret som kom 1965 och 1968 kunde man se honom mot Frank Sinatra i THE DETECTIVE.
Samma år var han i Italien och mötte Franco Nero i Sergio Corbuccis spaghettiwestern THE MERCENARY, en film som tydligen hette GRINGO: PROFESSIONELL PISTOLERO i Sverige. Han fortsatte att göra film i Italien, däribland ovan nämnda Argentoraffel, men främst dramer. 1973-74 spelade han titelrollen i TV-deckaren TOMA, som jag aldrig har sett. Serien blev kortvarig och byggdes om till BARETTA - och Robert Blake tog över huvudrollen.
Därefter syntes Musante i ROCKFORD TAR ÖVER och en lång rad väldigt obskyra TV-filmer, miniserier och långfilmer, varav några var italienska. 2007 dök han upp i WE OWN THE NIGHT med Joaquin Phoenix och Mark Wahlberg, och han gjorde sin sista roll i en italiensk miniserie som hade premiär i år.
TONY MUSANTE
1936 - 2013
R.I.P.

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar