måndag 4 november 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Nick Cardy

Serietecknaren Nick Cardy har gått bort, 93 år gammal. Nu är det förvisso längesedan Cardy ägnade sig åt serier; han lämnade branschen redan i mitten av 1970-talet, men han tillhörde de där gamla, synnerligen kompetenta trotjänarna som producerade massor av material, främst för DC, men samtidigt förblev något anonym.
Efter att ha utbildat sig på en konstskola i New York, började Cardy - som egentligen hette Nicholas Viscardi - att arbeta på den legendariska Eisner & Eiger-studion 1939. Han producerade djungelserier och han gjorde serien Lady Luck, som gick i The Spirit Section; den där seriebilagan Will Eisner & co producerade för dagstidningar. Han var ute och krigade ett par år, sårades, försågs med två Purple Hearts, återvände hem och jobbade med dagsstripserierna Casey Ruggles och Tarzan.

1950 hamnade han på DC Comics, där han stod för en av de serier jag växte upp med; Tomahawk - även om jag alltid tyckte att just Tomahawk var den tråkigaste serien i den svenska tidningen som bar hans namn. Cardy blev mer känd för sitt arbete med Vattenmannen och kanske framför allt med Teen Titans - en serie som i Sverige hade den mindre inspirerade titeln Tonårsgänget. Tonårsgänget - det låter som ett drama av Ragnar Frisk.
En annan serie jag stötte på i Tomahawk när jag växte upp, var Bat Lash, fast i Sverige kallades figuren Flower Kid. Serien kom i slutet av 60-talet och var rätt udda; jag minns inte vad jag tyckte när jag var barn, men idag tycker jag att den är rätt charmig. En av medskaparna var Sergio Aragonés.
För DC tecknade Nick Cardy även mängder av korta skräckserier för tidningarna House of Mystery, House of Secrets, Tales of the Unexpected, The Unexpected och Witching Hour. Flera av dessa publicerades säkert på svenska i Skräck-magasinet, men jag vågar inte ta gift på det.
Nämen, titta här! Ett Nick Cardy-omslag från 2009!
När Cardy lämnade seriebranschen ägnade han sig istället åt reklam, tidningsillustrationer och filmaffischer. Det var han som stod för filmaffischerna till THE STREET FIGHTER med Sonny Chiba och APOCALYPSE NOW.
NICK CARDY
1920 - 2013
R.I.P.


-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar