söndag 24 november 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Mickey Knox

Skådespelaren Mickey Knox, som föddes på julafton 1921 och dog den 15:e november i år, kommer främst att bli ihågkommen för sitt arbete med de engelska versionerna av en rad Italienska filmer. Hans skrev de engelska dialogmanusen till till exempel DEN GODE, DEN ONDE, DEN FULE och ONCE UPON A TIME IN THE WEST, men även till Jess Francos X312 - FLIGHT TO HELL. Han bidrog även med sin röst till filmer som 1990: THE BRONX WARRIORS, Lucio Fulcis MURDEROCK och COBRA MISSION.
Mickey Knox, som var krigsveteran, filmdebuterade 1947 i något som hette BUMERANG och spelade sedan tuffingar och gangstrar i filmer med titlar som KILLER MCCOY, JUNGLE PATROL och LEV FARLIGT OCH DÖ UNG, en Bogartfilm av Nicholas Ray. Under McCarthy-eran på 1950-talet svartlistades Knox, och han flydde till Frankrike och därefter Italien, där han alltså satsade på en karriär som engelsk dialogförfattare. Han producerade även de två filmerna WILD 90 och LEVE DÖDEN/DON'T TURN THE OTHER CHEEK - den sistnämnda är en spaghettiwestern från 1971 med Franco Nero och Eli Wallach.
Knox började åter att agera framför kameran och syntes i THE DAY OF THE COBRA med Franco Nero, BOLERO, RENT-A-COP, Michele Soavis STAGEFRIGHT, NOSFERATU IN VENICE, GHOULIES II, Roger Cormans MÖTE MED FRANKENSTEN, GUDFADERN DEL II och DELLAMORTE DELLAMORE, även den av Soavi, samt i TV-serier som KRIGETS VINDAR, PAR I HJÄRTER och ARKIV X.
Woody Harrelsons rollfigur i NATURAL BORN KILLERS är döpt efter Mickey Knox, vars dopnamn var Abraham.
MICKEY KNOX
1921 - 2013
R.I.P.

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar