tisdag 26 november 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Al Plastino

Jag brukade alltid fnissa när jag stötte på namnet Al Plastino. Al Plastino! Det låter onekligen roligt - som en konstgjord serietecknare.

Serietecknare var han, Al Plastino, men inte konstgjord - och nu har han gått bort, ett par veckor innan sin 92-årsdag. Plastino häckade i en liten ateljé i New York och tuschade bland annat Captain America under andra världskriget, men 1948 imponerade han på DC Comics och fick börja att teckna Stålmannen, och länge var Plastino främst förknippad med de olika Stålmannenserierna. Han ritade i tidningarna Superman, Superman's Girl Friend Lois Lane, Action Comics och Adventure Comics.

Tillsammans med Otto Binder skapade han Stålflickan och han tecknade Stålpojkenavsnittet i vilket Rymdens Hjältar figurerar för första gången. Det var även Al Plastino som fick rycka ut och hjälpa till när Jack Kirby sattes på att teckna Stålmannen på 1970-talet - Kirby kunde inte rita figurernas ansikten så att DC-läsarna skulle känna igen sig, så detta fick Plastino fixa. Ni minns kanske ett svenskt julalbum med Stålmannen, tecknat av Jack Kirby - och med många ansikten lite på sniskan.

För dagspressen tecknade Al Plastino på 1960-talet de syndikerade Läderlappen- och Stålmannenserierna, och 1982 tog han över den då populära danska dagsstrippserien Ferd'nand, vilken Plastino fortsatte att teckna fram till sin död. På 80-talet hann han även med att teckna Lisa & Sluggos söndagssidor. Vad som är lite kul är att han på 70-talet anlitades för att spökteckna Snobben, eftersom Snobbenskaparen Charles M Schulz kommit i bråk med syndikatet. Om Schulz plötsligt hoppade av var det meningen att Plastino skulle ta över. Plastino tecknade "reservstrippar" för flera veckor, men Schulz kom slutligen överens med syndikatet och Plastinos strippar förblev opublicerade.

AL PLASTINO

1921 - 2013

R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar