söndag 24 november 2013

Serier: Daniel Ahlgren är nu Big In Japan!

Tidigare i år kom Daniel Ahlgrens serie om Ove - den 34-årige hårdrockaren ut i Japan, ett album jag recenserar HÄR. Det mest anmärkningsvärda med denna serie är att den aldrig har samlats i en svensk utgåva. Denna japanska bok är den enda kompletta samlingen.

Nu har det japanska seriepriset Gaiman Awards delats ut, och minsann om inte Daniel Ahlgren kom på tredje plats i kategorin för översatta serier! Han lyckade placera sig före namn som Charles Burns, Garth Ennis och Daniel Clowes. En av de som röstade på Ove skrev så här om serien (fritt översatt):
"Rolig! Men även lite sorglig! Jag gillar att skratta med den här old school-hårdrockaren och hans vedermödor. Huvudpersonen beskrivs som en bitter men ganska älskvärd person."

Med andra ord: nu är Daniel Ahlgren Big In Japan. När ska vi äntligen få se en svensk samlingsutgåva med denna roliga serie? Varför har inget svenskt förlag nappat? Det är verkligen ett mysterium ...

HÄR listas de segrande albumen. Den som tror att priset är döpt efter Neil Gaiman tror fel. "Gai" betyder ungefär "utrikes/utanför Japan", "man" står för "manga". Utländska serier, således.

2 kommentarer:

Spiring sa...

Något jag aldrig förstått med den serien är varför Ove anges vara 34 år. Det är ju uppenbart att han snarare är 44. Vilket gör honom till än ännu sorgligare figur.

Fast det är å andra sidan rätt mycket jag inte förstått med Daniel Ahlgrens serier.

Pidde Andersson sa...

Det brukar hävdas att Daniel var så ung när han gjorde serien att han tyckte att 34 var gammalt. Men det känns som en efterkonstruktion, eftersom serien inte är speciellt gammal.

Skicka en kommentar