tisdag 12 november 2013

Bio: You're Next

Foton copyright (c) Scanbox
Amerikansk independentskräck på svenska biografer - det är förstås en händelse värd att fira. Den här typen av film brukar annars sällan leta sig utanför genrefilmfestivaler innan de eventuellt släpps direkt på DVD.
Regissören Adam Wingard har tidigare gjort A HORRIBLE WAY TO DIE, en hyfsad men rätt överskattad liten film. Redan innan jag såg nyss nämnda film hade jag hunnit läsa en hel del om YOU'RE NEXT - detta är nämligen en väldigt hajpad film. Fangoria och Rue Morgue skrev massor redan innan filmen hunnit premiärvisas, den har tillbringat de senaste två åren på festivaler, och på Fantastisk Filmfestival i Lund härommånaden vann den Publikens Pris.
Nå. Lever Wingards film upp till hajpen? Jag hade rätt höga förväntningar när jag såg YOU'RE NEXT på en midnattsvisning under Halloweenhelgen. "Kom igen," tänkte jag. "Överraska mig!"
Filmen började - men efter en strålande prolog med föredömligt toplesskådespeleri i kombination med ond, bråd död, blev jag faktiskt lite tveksam. Regi och skådespeleri svajar en aning i början, och majoriteten av rollfigurerna är osympatiska och irriterande. Familjen Davison ska träffas i de svinrika föräldrarna Paul och Aubreys (Rob Moran och Barbara Crampton) stora lyxvilla på landet. Aubrey går på medicin, men ser fram emot att få träffa sina barn och dessas respektiva. Barnen Davison är ett helt gäng i 30-35-årsåldern, och de är självupptagna och rätt vidriga. Felix (Nicholas Tucci) har en konstig gothbrud till flickvän; Zee (Wendy Glenn), medan Crispian (AJ Bowen) kommer dit med australiskan Erin (Sharni Vinson) - Erin är den enda som är sympatisk och inte helt oväntat utkristalliseras hon snart som filmens hjältinna.
När familjen sitter till bords och äter bryter plötsligt och oväntat helvetet löst. Regissören Ti West (THE HOUSE OF THE DEVIL, THE INNKEEPERS) har en liten roll som pojkvän till en av döttrarna Davison, och han är den första som stryker med. Mitt under middagen får han nämligen en armborstpil i pannan och dör. Någon eller några gömmer sig ute i den nattsvarta trädgården och skjuter pilar genom fönstren.
... Och här förvandlas YOU'RE NEXT plötsligt till en förbannat bra, svart humoristisk skräckfilm. Ja, herrejävlar, satan i helvete vilken hård jävla film det här är! Stenhård är bara förnamnet. Män maskerade med djurmasker tar sig in i villan och beväpnade med yxor och machetes börjar de att slakta de som befinner sig därinne.
Inkräktarna hade dock inte räknat med att Erin skulle ha skinn på näsan och inte bara kunna ta vara på sig själv - hon visar sig även vara en hejare på att slå tillbaka. Det sistnämnda gör hon med besked.
YOU'RE NEXT varar bara 95 minuter; en föredömlig speltid, och större tiden av speltiden består av en blodig, ultravåldsam katt-och-råtta-lek i huset. Förutom ovannämnda tillhyggen, används ytterligare ett stort antal spetsiga och vassa föremål; knivar och verktyg. Stående ovationer för filmhistoriens bästa mord med mixer! Fint slut också - även om jag hade räknat ut twisten under resans gång. Förklaringen till det hela är lite korkad - men kul.
Det är bara att tacka och ta emot när sådant här går upp på bio i Sverige. Det händer alldeles för sällan. Lika sällan händer det att det går upp skräckfilmer som faktiskt är bra. YOU'RE NEXT förtjänar en stor publik, så det är bara att hoppas att skräckfans kommer att vallfärda till de biografer som visar filmen. Med undantag för den aningen svajande öppningen hade jag hur kul som helst precis hela tiden. Årets mest underhållande blodbad!
Larry Fessender har en liten roll och det är trevligt att återse kultskådisen Barbara Crampton från RE-ANIMATOR och FROM BEYOND.(Biopremiär 15/11)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar