onsdag 27 november 2013

Bio: Gloria

Foton copyright (c) Atlantic Film

Nej, det här handlar inte om en nypremiär på John Cassavetes GLORIA. Den här glorian är en spansk-chilensk film vars titelrollsinnehaverska Paulina García fick Silverbjörnen i Berlin som bästa skådespelerska - enligt distributören är hon "karismatisk".

Det verkar som om Atlantic Film och jag tolkar ordet "karismatiskt" väldigt olika. Gloria ser nämligen ut som Tootsie - som Dustin Hoffman utklädd till kvinna alltså - och hon är en riktig traderöv. Det måste ha varit ett tunt år i Berlin om man inte hittade något annat att belöna än det här sömnpillret.

Gloria är 58 år och bor i Santiago. Hon lever ensam och anser sig själv fortfarande vara ung och fräsch. Hon frekventerar ofta de lokala nattklubbarna och barerna för att ragga karlar - och för att dansa disco. En kväll träffar hon Rodolfo (Sergio Hernández) som säger sig vara nyligen frånskild, och de två hamnar i bingen. De blir ett par och Gloria ägnar sig alltmer åt den här gubben, som gillar att spela paintball, men snart uppstår det inte helt oväntat fnurror på tråden.
Sebastián Lelios film handlar inte om något speciellt. GLORIA har ingen egentlig handling. Jovisst, vi får följa den här tanten under en tid, men det händer ingenting av intresse. Jag förstår inte vad Lelio, som även skrivit manus, vill med det här. Ibland ploppar det upp en scen som skulle kunna vara intressant eller som tenderar komedi, till exempel har Gloria en knäpp granne som tappar ett paket gräs på Glorias dörrmatta (hon röker upp gräset!), men som helhet är det här alldeles för långt, för tråkigt och för fult.
Dessutom innehåller filmen ett flertal sex- och nakenscener. Nu sitter det säkert en del kulturkoftor och tycker att, oh, vad bra det är att vi får se fysisk kärlek mellan äldre människor, det är viktigt och vackert. Nej, det är inte vackert! Herregud, jag fick vända bort blicken. Jag tänder inte på rynkor och fläsk. Jag tillhör inte de som letar filmer på den konstiga hyllan i videobutiken och hyr GEILE MUTTI FICKT WEITER, TEIL 2. Huga! Argh!

Fast det kunde ha varit värre. Ett tag förväntade jag mig nämligen att Gloria skulle kasta peruken och visa sig vara transvestit. Fast det kan jag ju inte skriva, jag vill ju inte framstå som fördomsfull.(Biopremiär 29/11)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar