tisdag 22 oktober 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Rune T Kidde

För ungefär 30 år sedan agerade jag något slags expert på utländska seriefanzines i fanzinet Seriehorisont, en publikation som försökte vara något slags alternativ Bild & Bubbla med inriktning på den då oerhört vitala fanzinefloran. Jag skrev en krönika i varje nummer i vilken jag tog upp seriefanzines från främst Danmark och Norge, men även från Frankrike, Finland och andra länder jag på någon vänster lyckats hitta utgivare i.
Min inkörsport till detta stavades antagligen Fat Comic, ett danskt fanzine utgivet av Paw Mathiasen - en herre som sedermera gick och blev en viktig hörnpelare i den danska serievärlden. Och det är mycket möjligt att det var i Fat Comic jag först läste om Rune T Kidde. Okej, det kan ha varit i Bild & Bubbla, men det var i alla fall Paw som skickade mig Kiddes seriealbum "Gal og normal" (1982).
Visst kände jag till några danska serier; Poeten och Lellemor, Ferd'nand och en del andra gick ju i svensk dagspress, Rasmus Nalle kom som album, men Rune T Kidde var antagligen den första danska serieskapare jag så att säga upptäckte på egen hand - och på danska. Kidde hade något av ett kultrykte på den tiden och gjorde lite spretiga, satiriska och väldigt danska humorserier. Åtminstone upplevde jag dem som väldigt danska och jag associerade ibland till gubbarna i Ole Lund Kirkegaards böcker. Kirkegaard var den ende barnboksförfattare jag gillade när jag var barn.
Rune T Kidde började att göra fanzines på 1970-talet och 1979 var han med och grundade seriestudion Gimle. Han redigerade kommersiella serietidningar och bidrog med teckningar till dansk dagspress. 1990 fick hans karriär som tecknare ett drastiskt slut, då han som följd av diabetes blev blind. Han slutade dock inte att arbeta för det. Han blev radiopratare, skrev romaner och pjäser, han skådespelade till och med, och han ägnade sig åt musik - han hade ett eget band som hette Rune T. Kidde Band (vad annars?). Dessutom skaffade karln sig ett härligt danskt skägg.
Jag hade lite kontakt med Kidde på 80-talet. Detta ledde till att en serie av honom publicerades i mitt fanzine SMOCK 1985; nummer 9/4. Jag ljuger nog inte om jag påstår att detta var den första publiceringen i Sverige.
Natten till i måndags dog Kidde, 56 år gammal, efter en längre tids sjukdom.
RUNE T KIDDE
1957 - 2013
R.I.P.
-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar