onsdag 30 oktober 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Nigel Davenport

Van Helsing har slutligen dött. Dock var det inte Dracula som satte tänderna i honom, utan han dog av sig själv, 85 år gammal.

Nigel Davenport var ännu en av alla de här brittiska karaktärsskådespelare som gjorde hur många roller som helst på film och TV, och kanske främst på teaterscener. Jag själv associerar honom främst med rollen som Van Helsing i Dan Curtis' DRACULA från 1974, mest beroende på att detta var den första Draculafilm jag såg och Davenport blev därmed min första Van Helsing (och nu är samtliga manliga huvudrollsinnehavare i den filmen borta: Jack Palance, Simon Ward och Davenport, liksom regissör Curtis).

Davenport dök upp på TV redan 1953 och bland de otaliga film- och TV-produktioner han medverkade i hittar vi THE ADVENTURES OF ROBIN HOOD, HELGONET, STORM ÖVER JAMAICA, EN MAN FÖR ALLA TIDER, THE AVENGERS, FÖRVANDLINGENS Ö (den där flänga ISLAND OF DR. MOREAU-remaken från 1977), TRIUMFENS ÖGONBLICK, NIGHTHAWKS med Sylvester Stallone och Jamie Gillis, GREYSTOKE, MORDEN I MIDSOMER och SHANGHAI KNIGHTS.

NIGEL DAVENPORT

1928 - 2013

R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar