lördag 26 oktober 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Hal Needham

NU BLÅSER VI SNUTEN. INGEN BLÅSER HOOPER. NU BLÅSER VI SNUTEN IGEN. MITT I PLÅTEN! UNDAN FÖR ÄSS. MITT I PLÅTEN 2.

Några av filmhistoriens största och mest respekterade klassiker. Filmer om sköna killar, gärna med mustasch, som kör bil. Fort. Och kraschar. Och har sig. Och nu har regissören bakom dessa filmer, Hal Needham, gått bort, 82 år gammal. Han hade cancer.

Needham började sin karriär som stuntman och var ett tag branschens bäst betalde sådan. Han ska ha brutit 56 ben i kroppen, han knäckte ryggen två gånger, punkterade ena lungan och fick tänder utslagna. Självklart ville han ha skälig ersättning för detta.
Han inledde sin film- och TV-karriär på 1950-talet i TV-serier som HAVE GUN - WILL TRAVEL och klassiker som MANNEN SOM SKÖT LIBERTY VALANCE. Han stod förstås för stunts i dessa, men ibland hände det att han hade riktiga roller - vi kan se honom agera i bland annat RAWHIDE, IRONSIDE, ALIAS SMITH & JONES och CHARLIES ÄNGLAR.
Needham blev polare med Burt Reynolds, som såg till att stuntmannen fick regidebutera 1977 med NU BLÅSER VI SNUTEN, som Needham även hittade på storyn till. 1982 gjorde han den märkliga actionfilmen Megaforce, främst känd som en gigantisk flopp, uppenbarligen gjord för att sälja leksaker. Den sågs av i princip ingen alls - och jag recenserar den HÄR.

Hal Needham sysslade även med att utveckla kameror och andra tekniska prylar som underlättade hans arbete, och fick därför en teknisk Oscar 1987.
HAL NEEDHAM
1931 - 2013
R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar