onsdag 2 oktober 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Giuliano Gemma

Igår kväll, den första oktober, omkom en av mina gamla favoritskådisar; Giuliano Gemma, i en bilolycka. Han hade nyligen fyllt 75.
När jag gick på mellanstadiet gick jag förbi en videobutik som i skylten hade en TV som visade trailers. Där vevades bland annat trailern till Michele Lupos CALIFORNIA (1977), som tydligen hette MANNEN UTAN LAG på bio i Sverige. Då såg jag aldrig hela filmen, men jag tyckte att den såg skittuff ut och gjorde en massa teckningar inspirerade av trailern. Cowboys i gyttja. Först i början av 90-talet skaffade jag filmen på köpkassett.
Giuliano Gemma var den främste italienske westernhjälten vid sidan av Franco Nero, men han filmdebuterade redan 1958, innan spaghettiwesternvågen. Han var till en början stuntman, men fick snart småroller i BEN-HUR, BOCCACCIO'70, i Viscontis LEOPARDEN och en rad andra dramer och krigsfilmer, och han medverkade i en handfull peplums, det vill säga svård- och sandal-filmer; den i början av 60-talet mest kommersiellt framgångsrika italienska genren. GOLIATH AND THE SINS OF BABYLON, THE TWO GLADIATORS och THE ADVENTURES OF HERCULES för att bara nämna tre av dem. Han passade även på att dyka upp i ett par filmer om Angélique; filmatiseringarna av de där svulstiga kärleksromanerna.
1965, ett år efter FÖR EN HADFULL DOLLAR, kom så Duccio Tessaris EN PISTOL FÖR RINGO, i vilken Gemma innehade titelrollen. Fast i förtexterna kallades han Montgomery Wood - ett fånigt namn Clint Eastwood tog upp i en intervju en gång i tiden. Succén var given, han fortsatte att heta Montgomery Wood ett tag, och redan samma år kom uppföljaren THE RETURN OF GRINGO, som fick heta DET KOM EN FARLIG MAN i Sverige, samt ONE SILVER DOLLAR och ADIOS GRINGO.
På den här tiden producerades även ett gäng James Bond-inspirerade agentraffel i Italien och Gemma fick hantera brudar och drinkar i KISS KISS ... BANG BANG/VÅR MAN PÅ MALLORCA, innan det åter var dags att spänna på sig revolverbältet i 50 000 DOLLAR FÖR ARIZONA COLT, FORT YUMA GOLD, VENDETTA, DESPERADOS FÖR DOLLAR, DAY OF ANGER med Lee Van Cleef, DUELL UNDER STJÄRNORNA, JAKTEN PÅ EN HANDFULL DOLLAR med flera.
1971 spelade han minsann Robin Hood i Giorgio Ferronis ROBIN HOOD/ARCHER OF FIRE, han mötte Bud Spencer i ÄVEN ÄNGLAR ÄTER BÖNOR, därefter mötte han allas vår Ricky Bruch i ÄVEN ÄNGLAR KAN SLÅ EN RAK HÖGER (en rätt tråkig film), han var ute på djungeläventyr med Ursula Andress i AFRICA EXPRESS och SAFARI EXPRESS, och han agerade för Lucio Fulci i MANNEN MED SILVERSADELN.
1982 anlitades aGiuliano Gemma av Dario Argento och fick spela polis i TENEBARE. Han är en polis som aldrig kan lista ut hur en detektivroman slutar, och när han faktiskt begriper hur morden han utreder hänger ihop, blir han mördad. Under resten av 80-talet, ja under resten av sin karriär, medverkade Gemma mest i italienska film och TV-produktioner som sällan nådde utanför hemlandet. 1985 spelade han den gamle seriehjälten Tex Willer i TV-filmen TEX AND THE LORD OF THE DEEP.
Giuliano Gemmas polis strax innan han stryker med i TENEBRAE.
På 2000-talet har vi kunnat se Giuliano Gemma i Dolph Lundgren-spektaklet THE INQUIRY, i miniserien POMPEI, och jag ser här att han visst dök upp i Woody Allens FÖRÄLSKAD I ROM; ett faktum jag helt missat.
103 produktioner hann karln medverka i. När han inte skådespelade gjorde han skulpturer!
GIULIANO GEMMA
1938 - 2013
R.I.P.

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar