torsdag 17 oktober 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Ed Lauter

Martin Stillman har nu gett upp jakten på Luke Macahan. Alla favoritskådespelare Ed Lauter har nämligen gått bort i cancer, 74 år gammal. Det var ju Lauter som spelade Stillman i FAMILJEN MACAHAN 1978 - och här i Sverige är han säkert mest känd för den rollen.
Ed Lauter, som en gång i tiden hade för avsikt att bli basketproffs, började sin karriär som stå upp-komiker och medverkade i pjäser i slutet av 1960-talet, innan han 1971 fick sin första roll i ett avsnitt av TV-serien MANNIX. Rollen bleb startskottet för en lång karriär som karaktärsskådespelare i biroller på TV och bio.
Hans första långfilm var västernfilmen DE 7 RIDER IGEN!, som följdes upp av I LAGENS NAMN.../THE NEW CENTURIONS, den udda och skitiga västernfilmen DIRTY LITTLE BILLY (som jag gärna ser släppt på DVD), EXECUTIVE ACTION, BENKNÄCKARGÄNGET, THE FRENCH CONNECTION II, MOT FORT HUMBOLT, Alfred Hitchcocks ARVET, nyinspelningen av KING KONG från 1976, MAGIC, JAGAD TILL VANVETT och CUJO, för att bara nämna tolv filmer han gjorde innan han 1985 spelade snut i sin kanske främsta film: DEATH WISH 3. Denna fantastiska film i vilken han och Charles Bronson går sida vid sida gatan fram, nickar tufft mot varandra och skjuter punkare medan judiska pensionärer står i fönstren och hejar på. Sådana filmer görs inte längre. Gubbar som visar var skåpet ska stå.
Där, Chuck! Där ska skåpet stå!
Därefter sågs han till exempel i YOUNGBLOOD, HÅRDA BUD med Schwarzenegger, FÖDD DEN FJÄRDE JULI, THE ROCKETEER, MULHOLLAND FALLS, PM Entertainment-rafflet THE SWEEPER, SEABISCUIT, THE ARTIST, och i TROBLE WITH THE CURVE; en film med Clint Eastwood från 2012 som aldrig gick upp på bio i Sverige.
Listan på Ed Lauters TV-roller är närmast oöverskådlig. Vi fick se karln i CANNON, IRONSIDE, STREETS OF SAN FRANCISCO, KOJAK, BARETTA, ROCKFORD TAR ÖVER och i en TV-serie från 1974 som nog aldrig visats i Sverige och som jag är väldigt nyfiken på - THE NEW LAND, som bygger på Vilhelm Mobergs ut- och invandrarböcker. Lauter var med i HAWAII FIVE-0, NERO WOLFE, SIMON & SIMON, MAGNUM, THE A-TEAM, AUTOMAN, MIAMI VICE, MORD OCH INGA VISOR, RENEGADE, ARKIV X, WALKER TEXAS RANGER, PÅ SPANING I NEW YORK, THE OFFICE och ytterligare några dussin serier och TV-filmer.
Ed Lauter medverkar i tre filmer som ännu inte släppts, en av dem är en nyinspelning av STADEN SOM FRUKTADE SOLNEDGÅNGEN.
ED LAUTER
1938 - 2013
R.I.P.

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar