torsdag 31 oktober 2013

Bio: The Summit

Foton copyright (c) Nonstop Entertainment

Kortfattad recension: Tja, de har ju bara sig själva att skylla. Vad skulle de där uppe att göra?

Det finns en hel del aktiviteter jag inte förstår poängen med. Till exempel farliga äventyrssporter, som egentligen inte är några äventyr, eftersom utövarna inte letar efter en skatt och jagas av oborstade banditer. Att klättra i berg finns inte på kartan i min värld (om det nu inte är en skattkarta). Det har gjorts en del thrillers och dramer om alpinister och liknande som hamnar i knipa - men jag har svårt att tycka att det blir spännande eller engagerande, eftersom tosingarna frivilligt utsätter sig för extrema faror. Till ingen nytta alls. Ska de tvunget upp på en bergstopp, ta en helikopter, för bövelen!

Nick Ryans irländska dokumentär THE SUMMIT handlar om de 24 bergsklättrare som i augusti 2008 fick för sig att bestiga K2, världens näst högsta berg och det som är svårast att ta sig upp på. Var fjärde person som försökt har omkommit. Några i denna internationella samling klättrare hade gjort ett misslyckat försök ett par år tidigare, bland dem irländaren Ger McDonnell, som får extra mycket uppmärksamhet i filmen. En annan i teamet var svensken Fredrik Sträng.

Två dygn efter att de gett sig iväg var elva av dem döda, däribland Ger. Ett flertal av dem omkom när de försökte rädda andra som råkat i knipa.

Visst, detta är onekligen en dramatisk historia. Ryans film är något mindre dramatisk, mest beroende på att han berättar spretigt och ofokuserat med en massa märkliga hopp i tiden. En italienare som tillhörde den allra första K2-expeditionen på 1950-talet berättar om hur det gick till då, och han klipps in lite då och då. Vid ett par tillfällen hoppas det tillbaka från augusti 2008 till några månader innan klättrarna gav sig iväg, jag hade föredragit om det hela berättats kronologiskt. Några gånger får vi se dödsolyckorna ske - och jag konstaterar att det handlar om dramatiseringar med skådespelare. Det blir lite märkligt när de överlevande i nygjorda intervjuer berättar om de traumatiska upplevelserna och vi sedan får se dem återskapade. Det är nästan så att det gränsar till dålig smak.

Förutom de nygjorda intervjuerna visas autentiska videosnuttar från expeditionen, varvat med tjusiga flygbilder över de mäktiga bergslandskapen. Fredrik Sträng överlevde och flera, om inte alla, av de överlevande fortsatte att äventyra. Vissa av dem handikappade efter K2-incidenten.

THE SUMMIT är okej, men hade behövt bättre struktur. Det bjuds på många skägg med djupfryst snor.(Biopremiär 1/11)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar