onsdag 23 oktober 2013

Bio: Red Obsession

Foton copyright (c) NonStop Entertainment
Det finns som bekant flera stora, viktiga frågor här i livet. Den kanske största frågan är förstås Vilka är det som tillverkar sexleksaker? Hur ser det ut i en buttplugfabrik? Denna fråga besvaras i RED OBSESSION, en australisk-kinesisk-fransk dokumentär av David Roach (som skrev manus till tre Yahoo Serious-filmer, bland annat YOUNG EINSTEIN) och Warwick Ross (som producerade dessa Yahoo Serious-filmer.
Fast nu är detta tyvärr inte en film om rövpluggens historia. Nej, det här handlar om vin - om Bordeauxvin. Världens mest exklusiva viner. Vi får träffa vinproducenter; härliga fransmän vars vingårdar ser ut som Moulinsart, vinsamlare, vinexperter och folk som handlar med vin. Priset och kvalitén på Bordeauxvin peakade för ett par år sedan och drycken blev extremt dyr. Samlare spenderade miljoner pund på att köpa hundratals lådor med vin som de aldrig drack; vinet var för värdefullt för att drickas. Samlarna öppnade inte ens lådorna och fick aldrig se flaskorna.
En härlig fransk vinproducent säger att han inte är något vidare bra på att lukta och avsmaka vin, han älskar att dricka det. "Som ni såg drack jag en hel flaska själv till lunchen." Bra kille.
Ungefär halvvägs in i filmen förflyttas fokus till Kina. Kina har nämligen slagit sig in på vinmarknaden på flera sätt. Många av de mest entusiastiska och köpstarka samlarna av Bordeauxviner är kineser, och landet har även börjat att producera kvalitetsviner.
Mannen som gav buttplug ett ansikte.
Den absolut skönaste snubben är en piprökande kines som äger en fabrik som tillverkar sexleksaker. Han säger att förr tyckte han bäst om sex, numera föredrar han vin. Vi får se bilder från fabriken, där små tanter radar upp dildos och kontrollerar buttplugs. Pure movie magic.
Vi får även träffat en kinesisk stolle som låtit bygga ett franskt slott. Hemma i Kina.
Till skillnad från så många andra dokumentärfilmer, framför allt svenska sådana, har Roach och Ross tänkt lite mer filmiskt; filmfoto och den allmänna utformningen är genomtänkt och filmen gör inte bort sig på en bioduk. Till skillnad från till exempel MIN STULNA REVOLUTION är inte det här radio på bio. Och det blir inte sämre av att Russell Crowe har plockats in som berättarröst.
RED OBSESSION är en bra och intressant film, om än aningen lång, trots att den bara varar 75 minuter.
Visste ni att Yahoo Serious fyllde 60 i somras?


(Biopremiär 25/10)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar