tisdag 29 oktober 2013

Bio: Jackass Presents: Bad Grandpa

Foton copyright (c) UIP Sweden
För en del år sedan hamnade jag på något slags JACKASS-fest. Nej, det gick inte ut på att vi träffades och utförde en massa idiotiska stunts. Vi satt några grabbar och drack öl och tittade på de två JACKASS-filmerna. Det blev rätt mastigt. Det hade räckt med den första filmen, tre timmar JACKASS är definitivt overkill.
Jag kan väl inte påstå att jag någonsin varit en större anhängare av JACKASS-pojkarna. Jag såg bara några avsnitt av TV-serien, och även om jag skrattade ibland, irriterade jag mig ofta på de här snubbarnas benägenhet att skratta vansinnigt åt sig själva medan de slår sig sönder och samman. Johnny Knoxville ger ibland intryck av att vara psykiskt sjuk. Vilket han kanske är.
JACKASS PRESENTS: BAD GRANDPA, som regisserats av Jeff Tremaine, är ett försök att göra en JACKASS-film med något slags handling mellan dolda kameran-inslag, lite grann åt BORAT-hållet, alltså. Knoxville är utspökad till den gamle gubben Irving Zisman; en figur han gjort tidigare. Storyn går ut på att hans dotter återigen ska kastas i fängelse och morfar Irving får i uppdrag att köra barnbarnet Billy (Jackson Nicoll) till hans pundare till farsa på andra sidan USA.
Irving är inte speciellt förtjust i projektet eller Billy, i synnerhet inte nu, då Irvings hustru äntligen har dött och han är fri att göra vad han vill - och det han mest av allt vill göra är att ragga brudar och festa.
Under denna roadtrip stannar gubbskrutten och Billy till på olika ställen och ställer till det för sig själva och andra. Detta handlar alltså om dolda kameran-sketcher där intet ont anande människor konfronteras med mer eller mindre bisarra situationer, och dessa sketcher upptar större delen av filmen. Mycket av detta är roligt, ja, det är ibland jävligt roligt - men 90 minuter är definitivt för länge. Det här hade funkat betydligt bättre som en TV-serie med korta avsnitt på kanske 15 minuter vardera. Mellan upptågen har handlingen en tendens att sagga lite.
Det handlar inte så mycket om livsfarliga idiotstunts den här gången. Det är mer barnsligheter och äckelpäckel. Irving fastnar med snorren i en läskautomat, han bajsar på en vägg, han kör in i saker med sin bil, han strippar på en ladies night-tillställning och så vidare. Flera av de roligaste scenerna finns med i trailern, vilket är lite synd. Filmens absolut roligaste inslag, som avslöjas i trailern, utspelas på en skönhetstävling för småflickor. Just denna scen sticker ut, eftersom Irvings och Billy i och för sig hysteriskt roliga prank överskuggas av själva skönhetstävlingen, ett evenemang så sjukt och bisarrt att Knoxville och hans polare aldrig skulle kunna komma på något liknande. Det är mycket möjligt att det finns en djupare banktanke med att visa upp dessa galna mödrar som spökar ut sina små döttrar och släpar runt dem på skönhetstävlingar.
Under eftertexterna får vi se hur det går till när filmteamet avslöjar sig för sina offer och pekar på alla dolda kameror och gömda filmfotografer.


(Biopremiär 23/10)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar