onsdag 2 oktober 2013

Bio: I lodjurets timma

Foton copyright (c) Per Arnesen

Ännu en film jag inte han med att se och recensera innan Bokmässan. Således hann jag se ett par recensioner - och noterade att den fick sämre mottagande än den värdelösa SKUMTIMMEN. Märkligt - kan den här verkligen vara sämre?

Nej, det kan den inte. I LODJURETS TIMMA är en dansk film av Søren Kragh-Jacobsen, men den bygger på en pjäs av Per Olov Enquist - ett faktum som leder till lite märkligheter. Jag har förstås inte sett Enquists pjäs; jag går aldrig på teater om jag inte är tvingad, men jag utgår från att berättelsen utspelar sig i Sverige. Den här filmatiseringen utspelar sig till större delen i Danmark.

Det hela börjar i Norrland, där en ung, dansk, namnlös man (Frederik Johansen) iförd tunna kläder kommer gående längs en snöig landsväg. Han kommer fram till ett ödsligt beläget hus, knackar på, blir insläppt av ett äldre par, och när han inte känner igen sig slår han ihjäl paret med en kofot så att blod och hjärnsubstans stänker. Han misslyckas med att ta livet av sig och polis anländer.
En tid senare kontaktas den tvivlande prästen Helen (Sofie Gråbøl) av psykologen Lisbeth (Signe Egholm), som arbetar på ett fängelse där hon utför ett experiment på de intagna - bland dem finns den unge mannen från prologen. Han har ånyo försökt att begå självmord, och eftersom han är djupt religiös, tror Lisbeth att mannen skulle behöva prata med en präst. Helen träffar mannen i fängelset, där enbart grava brottslingar sitter inspärrade. Hon - och Lisbeth - försöker komma fram till vem han är, varför han mördade det äldre paret i Sverige, och varför han mår så dåligt själsligt.

I flashbacks får vi se Lisbeth utföra sitt experiment, vilket innefattar gosiga husdjur och leder till en del våldsamheter, och halvvägs in kommer tillbakablickar på den unge mannens barndom i Norrland tillsammans med sin djupt religiöse morfar (Börje Ahlstedt).
Nej, det här är inte alls så tokigt - och det är definitivt bättre än SKUMTIMMEN. Genren är drama med vissa thriller- eller kanske snarare mysterieinslag. Splattermordet i inledningen chockade de gamla tanterna i salongen på visningen jag var på, därefter lugnar det med sig, men tonen är hela tiden spänd och osäker. Frederik Johansen påminner kraftigt om Christian Bale i THE MACHINIST, han är nervig och intensiv - och mycket bra. Det är även övriga medverkande och det är trevligt att få se Börje Ahlstedt. Lia Boysen dyker upp under några minuter som den unge mannens jobbiga morsa, Søren Malling är utmärkt som pliten Knud.

Filmens titel anspelar på dygnets 25:e timme, vilken tydligen finns i lodjurets värld - en timme då allt kan hända. I LODJURETS TIMMA kommer nog inte att stanna kvar i mitt minne speciellt länge och jag kommer aldrig att se om den, men jag tycker att det här är ett godkänt drama; det är intressant och välspelat.

... Dock undrar jag varför den unge mannen är dansk, varför han inte lärde sig svenska i Sverige, och när han i en scen från barndomen läser högt ur en svensk krigsserietidning, läser han textplattorna på danska. Märkligt.
  

(Biopremiär 27/9)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar