måndag 7 oktober 2013

Bio: Hotell

Foton copyright (c) TriArt Film
Jag såg HOTELL på en ordinarie visning och utanför biografen stod ett ungt par och valde bland affischerna. "BLUE JASMINE? Nej, det är en sådan där deppfilm!" sa tjejen, som tydligen var ute efter lite tjoflöjtunderhållning. Uppenbarligen visste hon inte vad det var för något och utgick från Cate Blanchetts sorgsna ansikte på affischen. Döm om min förvåning när paret tillhörde den tappra lilla skara som bestämt sig för att se HOTELL. Har ni sett affischen till HOTELL? Filmen ser ut precis så! Postern ljuger verkligen inte!
För manus och regi står Lisa Langseth, som 2010 gjorde TILL DET SOM ÄR VACKERT - en film som tilldelades ett par guldbaggar, som som sågs av i princip ingen alls. Den var inget vidare, men gick hem hos en viss kategori kritiker (jag gissar att filmen sågs av fler kritiker än betalande publik).
TILL DET SOM ÄR VACKERT var Alicia Vikanders genombrottsfilm och kickstartade en minst sagt oväntad utlandskarriär. Rättare sagt, att hon hamnade i Hollywood är kanske inte så oväntat, men det är lite lustigt att det antagligen beror på den filmen. Just nu filmar hon THE MAN FROM U.N.C.L.E. och superhjälterafflet EX MACHINA. Vikander spelar huvudrollen som Erika i HOTELL, som på sina håll har presenterats som komedi.
Den som förväntar sig en skrattfest lär bli gruvligt besviken. HOTELL är i grund och botten ännu ett tungt, deppigt, drama - som efter ett tag gör en helvändning. Erika är en självisk inredningsarkitekt, en rätt vidrig typ. Hon lever ihop med en kille spelad av Simon J Berger och de väntar sitt första barn. Dock går förlossningen fel och barnet skadas vi den för tidiga förlossningen. Detta kan Erika inte hantera, hon stänger in sig i sig själv, blir ännu jävligare och börjar gå i terapi - vilket inte hjälper.
Tillsammans med de övriga i samtalsgruppen inleder Erika ett experiment på egen hand. De tar in på hotell och försöker där anta andra identiteter - med andra ord, filmen hamnar lite i samma spår som IDIOTERNA. Efter den synnerligen tunga första halvtimmen vänder nu filmen och blir riktigt rolig. De fem personerna som utgör gruppen är udda. unga Ann-Sofie (Mira Eklund) är blyg, osäker och mobbad, Pernilla (Anna Bjelkerud) är medelålders, fet, ensam och vill bara ligga med någon, vad som fattas Peter (Henrik Norlén) blev jag aldrig riktigt klok på, mer än att han inte är lycklig - och och så har vi den modersbundne Rikard. Han spelas av David Dencik, som visar sig vara ett komiskt geni. Vi har tidigare sett Dencik i främst allvarliga roller, men herregud, karln borde göra mer komedi. Han är otroligt rolig - och lika rolig i en mindre biroll i kommande VI ÄR BÄST!.
Den här brokiga gruppen spelar något slags rollspel och försöker genomföra olika idéer och uppdrag. De letar upp en gift man Pernilla kan "ligga lite med" på toaletten i hotellfoajén, Rikard är inspirerad av mayaindianernas tortyr - han tycker att man måste våga möta smärtan för att våga gå vidare. Således utförs diverse jönsiga tortyrritualer på ett hotellrum, där Rikard ska bindas och bli "drawn and quartered" med mera.
Alicia Vikander är en väldigt grann tösabit och visst är hon en bra skådis - men det vore kul att se henne göra något annat än rollfigurer jag vill slå i huvudet med en gummiklubba stulen från en träslöjdssal. Erika är en hemsk person. Filmens första del är alltså väldigt allvarlig och rätt klyschig - typiskt svenskt drama. Mot slutet spårar det hela ur och går till överdrift, vilket jag tycker är rätt onödigt - plötsligt blir några av rollfigurerna galna på riktigt, känns det som. Egentligen är sådant här inte min kopp te, kaffe eller buljong.
Men David Dencik lyfter filmen. Utan honom vet jag inte om HOTELL hade funkat, men han ser till att filmen faktiskt blir en dramakomedi. Dessutom bör han av en guldbagge för bästa manliga biroll som i en liten ask. Om han nu inte kniper en för sitt inhopp i VI ÄR BÄST! - en film som är betydligt bättre än HOTELL.
Mira Eklund framför en egenkomponerad sång under för- och eftertexterna. Det låter för jävligt.


(Biopremiär 4/10)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar