söndag 6 oktober 2013

Bio: Flygplan

Bilder copyright (c) Walt Disney Studios Motion Pictures Sweden

Ännu en av filmerna jag missade på grund av Bokmässan. Den här gången tog det en hel vecka innan jag lyckades se och skriva om den.

BILAR och dess uppföljare är det tråkigaste och märkligaste Pixar fått ur sig. En väldigt konstig grundidé; levande bilar i en värld utan människor. Jag tycker inte alls att det funkar - men tydligen har konceptet gått hem hos ungar världen över.

Nu är det dags för en spin-off, den första i en ny serie - i eftertexterna utlovas en uppföljare. Den här gången är inte Pixar inblandade, det är Disney själva som ligger bakom, och för regin står Klay Hall, som tidigare bland annat gjort en Tingeling-film. Ursprungligen skulle den här filmen släppas direkt på DVD, men någonstans på vägen ändrade Disney sig och släppte ut filmen på biograferna.

FLYGPLAN handlar förstås om förmänskligade, talande flygplan (och om några bilar) i en värld utan människor. Eller är människorna osynliga för dessa farkoster? Dusty Crophopper heter ett litet flygplan med höjdskräck - men han drömmer om att bli något stort. Han får chansen när en flygtävling jorden runt ska gå av stapeln. Det gamla stridsplanet Skipper tränar Dusty och så bär det iväg världen över i vild tävlan mot flygplan från hela världen (med en del brytningar som inte är alltför kul i den svenska dubbningen).

Visningen jag var på var fullsatt. En massa barnfamiljer och ännu mer ungar och ytterligare ett koppel ungar - och så jag. Halvsovande. Ungarna tyckte att filmen var fantastiskt bra, de skrattade och tjoade hela tiden, så tydligen fyller denna i mina ögon slätstrukna film sin funktion.

Vissa flygscener är faktiskt rätt snygga och det hela funkar bra i 3D. Ett filmen ursprungligen inte var tänkt för bio märks inte alls. Här och var blinkas det till TOP GUN vilket är lite kul (i den engelska versionen gör Val Kilmer och Anthony edwards från TOP GUN två av rösterna), men detta går förstås målgruppen över huvudet.

Jag kan väl inte påstå att jag ser fram emot FLYGPLAN 2.
(Biopremiär 27/9)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar