tisdag 29 oktober 2013

Bio: Efter dig

Foton copyright (c) Folkets Bio
Jaha, så har det hänt igen. Jag gick till en pressvisning helt blank. Jag hade bara noterat "Pressvisning" i kalendern. Jag hade haft så bråttom att jag helt struntat i vad filmen skulle handla om, jag missade till och med titeln. Spännande!
Nä, förresten.
Det här var inte det minsta spännande.
Filmen börjar med snö. I en evighet. Sedan kommer en skidåkare långsamt åkande mot oss. Därefter befinner vi oss hemma hos en gammal gubbe.Först ser vi inte hans ansikte. Röster hörs, det pratas norska. En tant dyker upp, men hennes huvud är utanför bild. Det dröjer ett tag innan vi ser hur de ser ut. Däremot är det svårt att undvika hur det ser ut i hemmet. Det är mycket bilder på möbler. Dörrar. Episka närbilder på armstöd. Soffryggar. Långa tagningar, statisk kamera. Ibland ur fokus.
Detta är autentiska bilder ur filmen! Yup, detta är de pressbilder vi förses med.
Det är Marius Dybwad Brandrud som filmat sin morsa, som ägnar all sin tid åt att ta hand om sin döende gamle far. Brandrud fick en guldbagge för filmfotot i PLAY, som bekant en film som såg ut att vara filmad med övervakningskamera. Fult är det nya snyggt, tycker kultureliten.
Brandrud verkar oerhört fascinerad av möbler. Gärna delar av möbler. Varför filma människorna det handlar om? Nä, det är bättre att låta dem röra sig i bakgrunden och istället koncentrera sig på en bordskant i förgrunden. Ibland får vi extrema bilder på folks ansikten. I en evighet.
Halvvägs in i filmen, eller det var kanske tidigare, slocknade jag. När jag kvicknade till befann sig tanten på en begravningsbyrå. Jag antar att gubben dött.
Det här är säker en viktig och angelägen film.
Mitt specialbetyg:


(Biopremiär 1/11)

-->1 kommentarer:

Unknown sa...

Väldigt kul recension och bra betyg..-)

Skicka en kommentar