söndag 27 oktober 2013

Bio: Don Jon

Foton copyright (c) Noble Entertainment

Jag har alltid betraktat Joseph Gordon-Levitt som bara ännu en pretty-boy i Hollywood. Precis som jag gjort med James Franco. Men liksom Franco är Gordon-Levitt en mångsysslare. Han skriver, regisserar, komponerar musik, producerar; ja, han gör det mesta och har ett produktionsbolag som heter hitRECord, ett bolag med en intressant approach till branschen.

Efter att ha gjort en handfull kortfilmer, gör Gordon-Levitt nu debut som långfilmsregissör med DON JON, som han även skrivit, producerat och spelar huvudrollen i. En dramakomedi på temat porrmissbruk - och en ganska skön film.

Fast huvudpersonen Jon är dock inte speciellt skön. Han är en rätt osympatisk snubbe som lever för sina polare, sin familj och kyrkan; han är helt besatt av sitt utseende och att ragga kalaskex på nattklubbar - men hans enorma porrkonsumtion har gjort att han har alldeles för stora förväntningar på sex. Sex är alltid bättre i porrfilmer.
Plötsligt träffar han den oerhört snygga Barbara (Scarlett Johansson), som inte beter sig som övriga brudar Jon plockar upp. De två blir ett par, men hon vill vänta med att ligga med honom. Hon gillar romantiska komedier, vilket Jon inte gör - men låtsas. Han gillar ju porr. När Jon slutsligen för ligga med Barbara sker det vanliga - han är inte riktigt nöjd, smyger upp och börjar kolla på porr. Men - han blir påkommen av Barbara, som blir synnerligen upprörd.

Barbara är också osympatisk. Ja, hon är egentligen riktigt osympatisk. Hon är självisk och ställa en massa krav på Jon och andra i sin närhet. Jons familj är inte heller världens mest sympatiska människor - men kul. Tony Danza spelar farsan, som iförd linne alltid sitter vid middagsbordet och skriker. Alla i familjen skriker, utom lillasysten, som inte säger ett knyst.

Efter ett tag träffar Jon den betydligt äldre Esther (Julianne Moore), Barbaras direkta motsats och en kvinna av en typ Jon aldrig tidigare träffat.
Relationen med Esther är förstås intressant främst beroende på att Julianne Moore är 21 år äldre än Joseph Gordon-Levitt. Det är ju sällan man ser sådant på film. Fast å andra sidan - hur ofta ser man killar med betydligt äldre flickvänner i verkligheten? Jag har ett par kompisar som är ihop med drygt tio år äldre tjejer, men skulle jag själv skaffa mig en brutta som är 21 år äldre än jag, hade det ju handlat om en folkpensionär.

Trots alla dessa rätt hemska människor, är DON JON är trivsam och kul film. Den är kanske lite i ytligaste laget, men hela tiden underhållande. Filmen innehåller även en av de sexigaste filmscener jag sett. Dry-humping a go go mellan Jon och Barbara utanför hennes lägenhetsdörr. Jag blev rent svitt i kalsipperna. Och Scarlett Johansson är ju liksom inte ful.
 

(Biopremiär 25/10)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar