torsdag 24 oktober 2013

Bio: Cykla med Molière

Foton copyright (c) Njutafilms

Nu blir det franskt här på TOPPRAFFEL! ... Encore. När jag för fem år sedan recenserade MOLIÈRE skrev jag att jag har svårt för just Molière (och teater rent allmänt); folk i peruk som viftar med armarna. "Men det är ju så roligt! Satiren fungerar än i dag! Språket är så vackert!". Nej, det är inte speciellt roligt, språket kan jag inte uttala mig om, och det handlar fortfarande om folk i peruk som viftar med armarna.

CYKLA MED MOLIÈRE, i regi av Philippe LeGuay som gjorde KVINNORNA PÅ SJÄTTE VÅNINGEN, handlar inte om Molière själv och är inte baserad på någon av hans pjäser. Lambert Wilson från MATRIX RELOADED och CATWOMAN spelar skådespelaren Gauthier Valence, som är populär som doktor i en TV-serie. Gauthier anländer till den trista, vindpinade ön Ile de Re, där han letar upp sin gamle skådespelarkollega Serge Tanneur (Fabrice Luchini), som inte agerat på fem år. Serge ägnar dagarna åt att cykla och måla.

Gauthier har fått en idé. Han vill sätta upp Molières MISANTROPEN, som han alltid drömt om att spela. Och han vill förstås spela mot Serge. Serge är inte alls speciellt intresserad av att återvända till scenen, men han låter sig till slut övertalas. De två börjar att repetera - och de cyklar. De börjar umgås med en tjusig italienska (Maya Sansa), de äter middagar, det uppstår en del situationer och fnurror på tråden.

Det är en spretig film, det här. Den är förvisso trivsam och ibland smårolig, men den känns lite märkligt ofokuserad. Ibland bjuds det på ren slapstick, när huvudpersonerna råkar cykla ner i plurret. Damen som äger hotellet Gauthier tar in på har en systerdotter, Zoé (Laurie Bordesoules), som hjälper till ibland. Den unga, söta Zoé är egentligen porrskådis. Av någon anledning bjuder Serge och Gauthier över Zoé så att hon kan lyssna på deras repetitioner och även läsa ett par repliker. Det här tillför inte filmen någonting alls och känns totalt omotiverat. Kanske ville LeGuay bara ha med en söt blondin på ett hörn. Här finns fler liknande scener som inte tillför någonting alls.

Slutet är ganska oväntat och man kan ha betydligt sämre saker för sig en kväll än att gå och se CYKLA MED MOLIÈRE.

 

 

 

 

(Biopremiär 25/10)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar