fredag 18 oktober 2013

Bio: Captain Phillips

Foton copyright (c) Sony Pictures Sweden

Det intressantaste med CAPTAIN PHILLIPS är att det kom en väldig massa människor till pressvisningen i Malmö. I vanliga fall är vi färre än tio pers i salongen, ibland bara 5-6 stycken. Den här gången kom det åtskilliga fler. Jag har ingen aning om varför. För att filmen blivit väl mottagen i USA? Var det Tom Hanks lokala fan club som var på besök? Eller berodde det på att det är Paul Greengrass som regisserat?

Paul Greengrass har fått ett oförtjänt rykte som exemplarisk action- och thriller regissör. Hans still kallas nervig och pseudodokumentär. I realiteten betyder detta stressig klippning och skakig handkamera som gör att man sällan ser vad som sker under actionscenerna. Det är ju också ett väldigt bra sätt att dölja det faktum att skådisen som spelar hjälten inte kan slåss - som i Greengrass' två Jason Bourne-filmer. Tyvärr skapade Greengrass en oönskad trend: actionfilmer med svårtolkade actionscener.

CAPTAIN PHILLIPS bygger på en sann historia, boken är baserad på kapten Richard Phillips bok om när han 2009 styrde ett lastfartyg i afrikanska vatten och somaliska sjörövare slog till. Andra som var med ombord har haft flera invändningar mot boken och filmen. Så där gick det inte alls till, och den där Phillips var egentligen ett riktigt rövhål.

I filmen är Phillips allt annat än ett rövhål - han är Tom Hanks och han är en rejäl familjefar, en riktig helyllekille. I en by i Somalia har folket det allt annat än trevligt. Till exempel är vattnen urfiskade. Folket behöver pengar och piratkaptenen Muse (Barkhad Abdi) skickas iväg för att kapa MV Maersk Alabama. De tar sig ombord, Phillips hålls som gisslan - och Tom Hanks får tillfälle att spela ut hela sitt Oscarvinnarregister, med skrik, gråt och you name it. Samtidigt som undsättning är på väg.

Eftersom storyn bygger på sanna händelser vet vi ju hur det kommer att gå. Phillips kommer förstås att klara sig. Därför är det svårt för filmen att bli spännande. Jag tycker mest att det här är långt och smått irriterande. Två timmar och fjorton minuter håller det här på, och för att vara så fylld med händelser, händer det inte mycket. En kollega sa att han tyckte att filmen mest består av svarta män som stirrar.

Det är lite intressant att piraterna säger att de inte är Al-Quaida; fienden behöver inte nödvändigtvis vara muslimska terrorister. Men det är väl det enda intressanta här. Filmfotot är lika stökigt som vanligt och jag kommer på mig med att längta efter Joel Silver-produktioner från 80-talet. Eller John Ford. Shakycam är allt annat än fräscht idag.

Tråkig film.

Tom Hanks bästa film är och förblir SVENSEXAN.
(Biopremiär 18/10)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar