onsdag 16 oktober 2013

Bio: About Time

Foton copyright (c) UIP Sweden
Jag brukar hävda att NÄR HARRY TRÄFFADE SALLY är den bästa romantiska komedi som gjorts - men det är möjligt att jag lurar mig själv där. Det är trots allt så, att den romantiska komedi jag sett flest gånger är NOTTING HILL. Nu är det förvisso längesedan jag såg den, men jag ett tag såg jag den så ofta att jag tappade räkningen. Jag är ju en soft själ innerst inne. Senast jag såg om FYRA BRÖLLOP OCH EN BEGRAVNING blev jag aningen besviken, den var inte lika kul som jag mindes den och Andie MacDowell är faktiskt inget vidare i den. LOVE ACTUALLY är lite ojämn, men bitvis bra och kul.
... Och vad dessa tre filmer har gemensamt är förstås manusförfattaren Richard Curtis. Jag har sett en hel del romantiska komedier, främst amerikanska sådana, de senaste åren, och majoriteten är tämligen misslyckade. De är varken roliga eller romantiska, och alldeles för ofta är rollfigurerna rätt irriterande. Nej, det är bäst att leave it to the master - det vill säga Richard Curtis.
Curtis' senaste verk, ABOUT TIME, har han själv regisserat, och han kör vidare i samma tradition som de tidigare filmerna. Det är samma ingredienser, samma typ av persongalleri, men med en ny twist plockad från filmer som MÅNDAG HELA VECKAN och SLIDING DOORS. Resultatet når inte upp till samma höjder som NOTTING HILL, men det här är trevligt, mysigt och roligt. Curtis är pålitlig. Han vet vad som krävs.
Domhnall Gleeson (DREDD) är den snälle Tim, som när han är 21 av sin far (Bill Nighy) får veta att männen i hans släkt besitter en märklig gåva: de kan resa i tiden. Jodå! Det är bara att gå in i första, bästa mörka rum, gärna en garderob, knyta händerna och koncentrera sig på det tillfälle man vill åka tillbaka till. Det går dock bara att åka bakåt i tiden och bara till händelser man själv upplevt; det går alltså inte att färdas tillbaka till år innan man föddes. Efter ett tag tillkommer ytterligare ett par regler, aningen krystade för att filmens logik inte ska bli alltför flängd.
Tim använder sin förmåga till att få ordning på kärlekslivet. Han har en benägenhet att ständigt klanta sig eller säga fel saker, så han åker tillbaka i tiden och gör om så att det till slut går vägen. Tim flyttar till London där han börjar jobba på en advokatbyrå, och en kväll går han och en kompis på en restaurang där man äter i mörker för att uppleva hur det är att vara blind. Till bordet för han den charmiga Mary (Rachel McAdams), som han alltså inte kan se. Han väntar på henne utanför restaurangen, blir blixtförälskad och får hennes telefonnummer.
Eftersom Tim måste resa i tiden för att fixa en grej, ändras vissa händelser vid återkomsten - bland annat visar det sig att han aldrig gick på restaurangen, träffade Mary och fick hennes nummer. Således måste han försöka hitta tjejen och presentera sig på nytt. Efter ett antal försök går det vägen och de två blir ett par och vi får följa deras liv under ett par år.
ABOUT TIME har en ton som efterhand blir bitterljuv. Det är inte bara skämt och tjoflöjt hela tiden. Med det inte sagt att filmen är ett alltför allvarligt drama. Resorna i tiden blir kanske en aning tjatiga och premisserna är lite för krystade, men det kan jag ta. För det här är ganska oemotståndligt och charmigt.
Filmen lever högt på sina rollfigurer och skådisar. I vanlig ordning är Bill Nighy fantastisk. Richard Cordery är en härligt förvirrad farbror, Tom Hollander spelar en ständigt vresig pjäsförfattare, Lydia Wilson är Tims syster Kit Kat och filmens motsvarighet till Honey i NOTTING HILL och Scarlett i FYRA BRÖLLOP. Richard Griffiths och Richard E Grant gör korta och väldigt roliga inhopp i en teaterpjäs.
... Ja, och så har vi ju den fullkomligt oemotståndliga Rachel McAdams. Jag är hemligt kär i henne. Sicken tös! Uj.
Bra och smart dialog, gulligt, romantiskt och skojigt. Några ord som sammanfattar ABOUT TIME. En romantisk komedi som funkar - och det är vi inte bortskämda med.(Biopremiär 18/10)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar