söndag 1 september 2013

Serier: ニートメタル(NEET METAL)


Daniel Ahlgren
ニートメタル(NEET METAL)
Toge No Jizo
För ett antal år sedan drabbades Sverige av en mangavåg. Massor av japanska serier gavs ut på svenska och toppade försäljningslistor, mängder av barn och ungdomar läste manga, nästan lika stora mängder barn och ungdomar började att teckna manga. Tja, det får väl sägas vara positivt - det är alltid kul när unga inspireras att teckna serier. Men sedan dog hela trenden över en natt. Serierna slutade att komma ut på svenska, kidsen ägnade sig åt annat, och hardcorefansen fortsatte att läsa manga på engelska.
Nu är det dags för Japan att drabbas av en liknande trend. Fast tvärtom. Och än så länge handlar det bara om ett enda album, utgivet i med japanska mått mätt pytteliten upplaga. Men ändå! Den uppburne svenske serieskaparen Daniel Ahlgren har nämligen lyckats med något få andra svenskar lyckats med: han har blivit utgiven i Japan!
Läsare av Nya Upplagan kommer kanske ihåg Ove - den 34-årige hårdrockaren. Ett par avsnitt gick nämligen i denna tidning. Dessförinnan syntes serien i hårdrockstidningen Close-Up Magazine. Men - serien har aldrig samlats och getts ut i en komplett utgåva. Förrän nu. Och denna kompletta utgåva är alltså på japanska! Uppenbarligen ansågs Oves liv och leverne vara tillräckligt exotiskt för att kunna översättas och ges ut.
Ove är en överårig hårdrockare - och Daniel Ahlgren har ofta fått frågan varför Ove bara är 34 år. Det är väl som så att serien nu har en del år på nacken, och på den tiden tyckte tydligen Daniel att en 34-åring är over the hill. Men Ove ger snarare intryck av att vara 54. Denne fete, tunnhårige loser bor hemma hos sin morsa och lever helt och hållet för hårdrocken. Han har få vänner, är dålig på att skaffa brudar och han förlöjligas av folk på stan. Fast i den fantasivärld han målat upp är han fortfarande coolheten personifierad.
Ove - den 34-årige hårdrockaren är en väldigt rolig serie. Den är full av hårdrocksreferenser och små incidenter många kan relatera till, åtminstone på något sätt. Ove gnäller på dagens ungdom som bara gillar skitmusik. Han blir upprörd när Nick McBrain från Iron Maiden träffar Lasse Berghagen i “Allsång på Skansen”. Tjejer han försöker dejta flyr i panik eller skrattar åt honom. I vanlig ordning är Daniel Ahlgrens teckningar detaljerade och uttrycksfulla, och han har ett flyt i berättandet som är ovanligt bland dagens svenska serietecknare.
Enherre vid namn Harukichi står för den följsamma japanska översättningen. Sidorna är fulla av asterisker och förklaringar för japanska läsare. Det blir lite märkligt när Animal i Mupparna nämns, eftersom Mupparna tydligen aldrig visats på japansk TV. Intressant nog är serien tryckt på samma sätt som västerländska serier - albumet läses från vänster till höger. I vanliga fall läses ju manga “baklänges”. Men det är väl för besvärligt att redigera om Ove, och nöjer man sig med att bara spegelvända sidorna uppstår förstås en del konstigheter - som bandtröjor med spegelvända logotyper.
Ove - den 34-årige hårdrockaren är en hörnsten bland musikserier. När får vi se en komplett svensk utgåva?


(Denna recension skrevs för augustinumret 2013 av Nya Upplagan. Tyvärr lades tidningen ner innan numret hann komma ut)
-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar