söndag 15 september 2013

Bio: Schimpansen

Foton copyright (c) Walt Disney Motion Pictures Sweden
Naturfilmer och jag är inte de bästa vänner. Rättare sagt: naturen och jag är inte de bästa vänner. Jag är fullkomligt ointresserad av natur. Skogspromenader är bland det värsta jag vet, jag vill inte ens tänka på att resa bort till natur i främmande länder. Och nej, jag är inte djurvän.
... Således var inte min utgångspunkt den bästa när jag släntrade bort till Filmstaden Entré för att se DisneyNatures dokumentär SCHIMPANSEN av Alastair Fothergill och Mark Linfield. Fast det är ju klart, en söndagsmatiné är alltid trevligt. Det var jag och fyra till i publiken. Foajén var dock full av folk - alla skulle se SMURFARNA 2 och MONSTERS UNIVERSITY.
SCHIMPANSEN följer apan Oscar från att han är bebis och en tid framåt. Hans apfamilj ligger i fejd med ett annat gäng schimpanser ledda av råskinnet Scar. När Scar anfaller dödas Oscars mor. Oscar lämnas ensam i djungeln men adopteras sedan av hans familjs ledare Freddie. Sedan får Scar på moppo. Eller något sådant.
Jag tyckte att det här var rätt trist. Dungel. Djungel. Djungel. Apor. Mer djungel. Inga kannibaler. Inga dubbade italienare. Bara djungel och apor. Så jävla kul är det inte att se en apa äta insekter på en pinne.
Tim Allen agerar berättare. Han är fruktansvärt irriterande. Han tar i för mycket. När apklanerna drabbar samman och slåss låter Allen som en sportkommentator. Huruvida aporna verkligen slåss på liv och död är svårt att säga; musiken är hetsig, Allen babblar på, klippen är snabba, men vi ser inte mycket mer än några apor som hoppar runt i träd. Filmat på håll. Och stod filmteamet bara och tittade på när apungarna gjordes föräldralösa?
Eftertexterna är mycket mer intressanta än resten av filmen. Här får vi nämligen se filmteamet och deras strapatser i djungeln. Jag hade hellre sett en långfilm om detta.(Biopremiär 13/9)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar