onsdag 11 september 2013

Bio: Pain & Gain

Foton copyright (c) Paramount Pictures Sverige/UIP
PAIN & GAIN. Med betoning på "pain". Kanske vore GAIN PAIN en bättre titel. Att se den här klocka 08.45 var som att få en ångvält i huvudet. Och detta beror på att dess regissör heter Michael Bay. Mannen utan fingertoppskänsla. Hans bobastiska actionfilmer är bara, tja, bombastiska. Jag var aldrig speciellt förtjust i till exempel BAD BOYS och THE ROCK, de saknar allt det där som gör att till exempel de Joel Silver-producerade filmerna sticker ut.
Den här nya filmen beskrivs som komedi/action/thriller och bygger på sanna händelser som utspelade sig 1994-95; manuset är baserat på en rad artiklar. Hur pass nära sanningen den här filmen ligger har jag förstås ingen aning om. Mark Wahlberg spelar bodybuildern Daniel Lugo, som tidigare suttit inne och som nu jobbar på ett gym. Han när dock den amerikanska drömmen och vill leva lyxliv med mycket pengar och snygga prylar.  gör Victor Kershaw, som börjar träna på gymmet. Kershaw är ett rövhål utan like, han är makalöst otrevlig och vidrig. Men - han är stormrik. Daniel får en idé - varför inte kidnappa Kershaw och länsa hans konto?
För att genomföra detta lierar Daniel sig med ytterligare två bodybuilders. Dwayne "The Rock" Johnson är den religiöse Paul Doyle, tidigare narkoman och fängelsekund, medan Anthony Mackie spelar Adrian Doorbal, som går på steroider. Efter en del misslyckade försök att kidnappa Kershaw lyckas de slutligen, men det dröjer inte länge innan Daniel klantar sig och saker och ting spårar ur.
PAIN & GAIN är en makalöst stökig film. Den är överallt hela tiden. Det här är en sådan där film som börjar med slutet, för att sedan hoppa tillbaka en tid. Väldigt korkat i det här fallet. Jag kände förstås inte till den här storyn, och i och med att filmen öppnar med att polisen slår till och jagar ikapp Daniel Lugo görs det på en gång klart att de kommer att åka dit på slutet. Över två timmar varar det här och det är självklart åt helsike för långt.
För att vara komedi är det här inte speciellt roligt. Jag skrattade lite när huvudpersonerna klär ut sig till ninjor och klantar sig när de försöker kidnappa rikingen. Ett par andra scener är väl också småkul. Actionscenerna är få och thrillermoment hittar jag inte alls. Trots detta lyckas filmen vara högljudd precis hela tiden. Det här är ju trots allt en Michael Bay-film.
Ed Harris dyker upp som pensionerad detektiv och lyckas höja intresset ett snäpp. Rebel Wilson är Adrians flickvän och i vanlig ordning går humorn där mest ut på att hon är tjock. Bar Paly spelar en korkad strippa som vill bli filmstjärna och som blir ihop med först Daniel och sedan Paul.
PAIN & GAIN är en film som pumpat i sig mer steroider än dess huvudpersoner. I längden blir den mest jobbig och irriterande.
Under eftertexterna visas foton på de verkliga personerna den här soppan handlar om.
Det vore vore för övrigt lite kul om Michael Bay en dag gör en uppföljare till THE ROCK med The Rock i huvudrollen.(Biopremiär 13/9)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar