onsdag 4 september 2013

Bio: Emperor

Foton copyright (c) Walt Disney Studios Motion Pictures Sweden
I slutet av 1960-talet började det bli stort med TV-filmer och störst på fronten var ABC och deras Movie of the Week. Vi fick se en hel del sådana här även på svensk TV - det kunde till och med hända att de biovisades i Sverige och övriga Europa. Dock var de förstås avsedda för TV-visning och anpassade efter de stränga amerikanska reglerna. Inga svordomar, inget blod, inget grovt våld, inget naket, inget kontroversiellt. Det gjordes en hel del bra TV-filmer på det här tiden, men merparten av dessa billiga och snabbt producerade filmer var väldigt slätstrukna.
Jag kom att tänka på dessa TV-filmer när jag såg EMPEROR, ett krigsdrama i regi av Peter Webber - en engelsman som förvissa gjort FLICKA MED PÄRLÖRHÄNGE och HANNIBAL RISING, men som mest jobbat med, just det, TV-filmer. EMPEROR ser ut- och känns som en TV-film med lite för hög budget. Det är en film som aldrig lyfter.
Andra världskriget har tagit slut och japan har kapitulerat. På amerikanernas högkvarter i Japan ska general Bonner Fellers (Matthew Fox) avgöra om kejsar Hirohito ska dömas och avrättas eller ej. Amerikanerna försöker leta upp japanska officerare och politiker för att gripa dem, vilket är svårt - många av dem hinner ta livet av sig.
Fellers är någon av en expert på Japan - hemma i USA lärde han nämligen känna Aya; en japansk student (Eriko Hatsune), och det bar sig inte bättre än att han fick ihop det med henne. Senare bodde han i Japan och fick lära sig hur det japanska samhället och den japanska mentaliteten fungerar. men så bröt kriget ut och Fellers och Aya skildes åt på det mest tårfyllda sätt.
General Fellers hade så pass mycket inflytande att han såg till att de städer där Aya misstänktes bo inte atombombades. Ett faktum som gör att vissa officerare anser att Fellers är opålitlig.
EMPEROR skildrar en del av kriget vi sällan eller aldrig har sett; efterspelet i Japan och Amerikas försök att hjälpa Japan på fötter igen. Tyvärr sjabblas detta tema bort en hel del, eftersom man i den här filmen främst fokuserar på Fellers och Ayas romans, som visas i flashbacks. Och det är ingen vidare engagerande romans.
Filmen är kompetent och förhållandevis robust, men alldeles för tunn och ytlig. Det enda man minns är Tommy Lee Jones som general MacArthur, en roll han gör med bravur. De flesta av personerna som figurerar i filmen har existerat på riktigt och under eftertexterna visas foton på dem. Kejsar Hirohito dog först 1989.(Biopremiär 6/9)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar