torsdag 5 september 2013

Bio: The Broken Circle Breakdown

Foton copyright (c) Njutafilms
Ibland blir det inte som man tänkt sig. Ibland tror man att man ska få uppleva en viss sak - och utsätts för något helt annat. Felix Van Groeningens film THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN visades på Malmö Filmdagar, och jag uppfattade först titeln som THE BICYCLE BREAKDOWN. Kanske hade presentationen av Fredrik Gerttens kommande film BIKES VS CARS rört om det i min skalle. Men jag hade även läst innehållsreferatet alltför slarvigt. Jag trodde att detta skulle vara en burlesk belgisk komedi om ett countryband.
Oj, vad fel jag hade.
Där satt jag i biomörkret i tron att jag skulle få se något kul och blev istället serverad ett tungt, skitigt drama om kärleken och främst döden.
Elise (Veerle Baetens) och Didier (Johan Heldenbergh) träffas och blir förälskade vid första ögonkastet. Han har stort skägg, är lite 60-talsflummig, och spelar i ett countryband, hon är lite religiös, visar det sig, jobbar i en tatueringsstudio, och börjar snart att sjunga i Didiers band. De gifter sig och får en dotter. Efter några årvisar det sig att flickan har cancer och att allt hopp är ute. Elises och Didiers kärlek sätts på prov.
Detta berättas i lagom omkastad ordning. Filmen öppnar med flickan på sjukhus, sedan kommer scener ur Elises och Didiers första tid tillsammans, och emellanåt blir jag inte riktigt klok på vad som är flashbacks. Allt eftersom blir filmen allt mörkare, de här personerna är inte de mest psykiskt stabila, och all tragik och sorg ställer till det.
Filmen utspelar sig i de fulaste delarna av Belgien- allting är grått och fult. Hela filmen är grå och ful. Det känns som att sitta insvept i en kall, regnvåt filt när man ser det här. Fast fult är ju det nya snyggt, verkar dagens kids tycka.
Ibland är det lite småskojigt i allt mörker, medlemmarna i bandet tokar till det, här finns åtskilliga sexscener och Veerle Baetens är en stilig tös. Dock är hon tatuerad över hela kroppen, och jag är så pass gammal att jag associerar tatueringar med sjömän och kåkfarare - jag tycker att det är extremt avtändande.
THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN är säkert en bra film - men jag förmår inte uppskatta sådant här. Det får vara hur välspelat och välgjort som helst, men jag är inte intresserad. Cancer och gyttja är inte min melodi. Ej heller romanser mellan folk som inte mår så bra. Därför sätter jag ett underbetyg. Men - sådan här brukar ju gå hem på filmfestivaler och hos vissa kritiker. Det är möjligt att du tycker att det här är jättebra. Jag tycker mest att det är lite småtrist.(Biopremiär 6/9)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar