söndag 18 augusti 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Rolv Wesenlund

Rolv Wesenlund har dunkat näven i TV-apparaten för sista gången. Efter en längre tids sjukdom har jag gått hädan, 76 år gammal.

Rolv Wesenlund är förstås främst känd och älskad som Marve Fleksnes i TV-serien FLEKSNES FATALITETER, som sändes 1972 till 1982, och 1988 gjorde han comeback i en ny säsong. Därefter gjorde han sporadiska framträdanden som lagerförmannen Fleksnes, och ett sista avsnitt kom 2002; "Himmelen kan vente". Men ska jag vara riktigt ärlig, kan jag inte säga om jag tycker att Fleknes är bra och kul eller ej. Jag har nämligen inte sett serien sedan den visades första gången, och på den tiden skrattade man ju åt allt som visades på TV och rubricerades som "komedi" eller "humor". Fast vänner och kollegor hävdar bestämt att serien håller än idag. Jag minns bara lösryckta episoder och snuttar; när han var radioamatör, när han låg på sängen och läste Morgan Kane och ringde upp en okänd människa.

Rolv Wesenlund var ursprungligen saxofonist och jazzskribent, och 1960 började han att arbeta som inspelningschef på Philips. 1966 jobbade han på NRK, där han upptäcktes av den svenske regissören Bo Hermansson. Wesenlund började då att dyka upp i sketchprogram, och under hela min uppväxt visades den klassiska tandläkarsketchen med jämna mellanrum på TV. Dagens ungdom har väl aldrig sett den, men jag är fortfarande övertygad om att Volvo Amazon är en italiensk bil.

Många av de filmer och TV-serier Rolv Wesenlund medverkade i var svenska, eller svensk-norska samproduktioner. FLEKSNES FATALITETER, som faktiskt byggde på en obskyr brittisk serie som hette HANCOCK'S HALF HOUR, var en samproduktion mellan NRK och SVT; åtminstone de senare säsongerna. Han var med i Pelle Berglunds TURE SVENTON - PRIVATDETEKTIV (1972) med Jarl Kulle och i Beppe Wolgers julkalender LÅNGTRADARCHAUFFÖRENS BERÄTTELSE, som jag verkligen avskydde när den gick 1975. En favorit är elektrikern Grieg i PICASSOS ÄVENTYR (som jag brukar hävda är min svenska favoritfilm), som kallas in när den elektriska stolen inte fungerar.

Som Grieg i PICASSOS ÄVENTYR, 1978.

Rolv Wesenlund var så populär i Sverige att han fick göra reklam för svenska serietidningar.

Jag ser här att han även var med i GÖTA KANAL, men det har jag inget som helst minne av - men så är det också en rätt vissen film. En stor del av de främst norska TV-program och filmer Wesenlund medverkade i de sista decennierna har jag aldrig hört talas om. Den norska julkalendern 2010 hette DEN UNGE FLEKSNES och handlade om Marve Fleksnes (Reidar Fredrik Frydenlund) som trettonåring. Wesenlund förekom som hastigast i programmet.

Day-o!

ROLV WESENLUND
1936 - 2013
R.I.P.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar