fredag 2 augusti 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Michel Lemoine

Cannes, maj 1997. en dag under slutet av festivalen väcktes vi av att telefonen ringde. Det var en fransyska som hette Quelou Parente som tyckte att vi skulle komma och titta på hennes kortfilm MARQUIS DE SLIME. Det gjorde vi - och i september kom Quelou till Lund och visadec sin film på Fantastisk Filmfestival.

Titelrollen i MARQUIS DE SLIME spelades av fransmannen Michel Lemoine, och nu har han dött, 90 år gammal. Lemoine var en av de stora kultskådisarna i den sydeuropeiska B-filmssvängen under 1960- och 70-talen.

Han filmdebuterade 1948 i något som hette APRÈS L'AMOUR och medverkade under 50-talet i en lång rad filmer jag inte sett - eller ens hört talas om. 1964 fick han så en roll i Mario Bavas western THE ROAD TO FORT ALAMO. Därefter radade en massa skräck-, sex- och äventyrsfilmer som THE ADVENTURES OF HERCULES med Gordon Scott upp sig. Han var med i agentraffel som MISSION TO CARACAS och AGENT 3S3: MASSACRE IN THE SUN, och när han under en period var gift med Janine Reynaud fick vi se honom i flera Jess Franco-klassiker: SUCCUBUS (även känd som NECRONOMICON), SADISTEROTICA och KISS ME MONSTER. Adrian Hoven - som medverkat i Francofilmerna - regisserade Lemoine, Reynaud och Howard Vernon i CASTLE OF THE CREEPING FLESH. Dario Argento var en av manusförfattarna till westernrullen CEMETERY WITHOUT CROSSES, som i Sverige hette ETT REP OCH EN COLT.

Kanske är Michel Lemoine mest känd för filmen LES WEEK-ENDS MALÉFIQUES DU COMTE ZAROFF, vars engelska titel är SEVEN WOMEN FOR SATAN, och som är ett slags inofficiell uppföljare till 30-talsklassikern THE MOST DANGEROUS GAME. Lemoine skrev manuset, regisserade och spelade den bisarre greve Zaroff, en man som plågas av mardrömmar i vilka nakna kalaskex torteras i familjeslottets fängelsehåla. Bra grejor, det här.

Den gode Michel Lemoine regisserade faktiskt hela 28 filmer - de flesta av dem under 70- och 80-talen, och majoriteten under pseudonymen Michel Leblanc. Det handlade nämligen främst om porrfilmer. Bland de mesta kända kan nämnas MARILYN MON AMOUR och LE RETOUR DE MARILYN med Olinka Hardiman.

Folk som Michel Lemoine är sällsynta i filmbranschen idag. Åtminstone här i Europa.

MICHEL LEMOINE

1922 - 2013

R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar