fredag 9 augusti 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Karen Black

Ibland undrar jag varför det går som det gör med vissa skådespelares karriärer. Visst, stökiga strulpellar som Jean-Claude Van Damme får väl räkna med att petas ner i direkt-på-DVD-floden, i synnerhet när 80-talets stora actionvåg sköljt förbi. Detsamma gäller förstås Steven Seagal.
... Men när det gäller karaktärsskådespelare? Louis Gossett Jr. Cuba Gooding Jr. Och framför allt Karen Black. Jag ser på IMDb att hon medverkade i 194 film- och TV-produktioner. Den stora majoriteten av dessa är B-filmer - när 1970-talet blev 80-tal övergick Karen Black till att nästan enbart göra B-film, och då oftast väldigt små roller. Jag har ingen aning om varför.
Under de första decennierna av sin karriär var Karen Black en uppburen skådespelerska. Black filmdebuterade redan 1959 och tillbringade större delen av 60-talet med att göra roller i diverse TV-serier. THE BIG VALLEY, MANNIX, ADAM-12, för att bara nämna tre. 1969 var hon så med i Dennis Hoppers klassiker EASY RIDER (som jag tycker är rätt tradig, om jag får vara ärlig, och det får jag). 1970 Oscarnominerades hon för sin insats i FIVE EASY PIECES, ännu en av de där filmerna jag först tog del av som parodi i MAD innan jag långt senare såg själva filmen.
Easy Rider
1974 mötte hon Robert Redford i DEN STORE GATSBY, samma år styrde hon ett pilotlöst passagerarplan i KATASTROFLARM; den tredje AIRPORT-filmen, som ligger väldigt nära TITTA VI FLYGER - utan att veta om den. TRILOGY OF TERROR heter en TV-film av Dan Curtis som kom 1975, och denna är älskad av många amerikaner. Filmen består av tre kortrysare, Black har huvudrollen i samtliga, och den sista episoden om en ond statyett som vaknar till liv skrämde skiten ur miljoner unga skräckfans.
1975 spelade hon huvudrollen i Robert Altmans NASHVILLE, som vann en Oscar som bästa film, och året därpå var hon mystisk kvinna i peruk i ARVET; Alfred Hitchkocks sista - och rätt misslyckade - film. Hon samarbetade på nytt med Dan Durtis i HYRESKONTRAKT MED DÖDEN (BURNT OFFERINGS), och hon var med i den på sin tid så ohemult populära CAPRICORN ONE, som kom 1977, men därefter började rollerna i storfilmerna att sina.
Karen Black var med i italienske kultregissören Antonio Margheritis KILLER FISH 1979. Hon syntes som sig själv i THE LAST HORROR FILM, och 1985 agerade hon för CANNIBAL HOLOCAUST-regissören Ruggero Deodato i djungelrafflet CUT AND RUN med Richard Lynch. Lunch mötte hon igen i motorcykelrafflet SAVAGE DAWN. 1986 var hon med i Tobe Hoopers nyinspelning av INVADERS FROM MARS - men huvudrollen innehades av hennes son Hunter Carson. Vidare hittar vi saker som IT'S ALIVE III: ISLAND OF THE ALIVE, EVIL SPIRITS, som regisserades av Gary Graver - bättre känd som porrfilmsregissören "Robert McCallum", hon var med i Fred Olen Rays HAUNTING FEAR, under 90-talet följer en hel radda filmer jag aldrig hört talas om, med undantag för CHILDREN OF THE CORN: THE GATHERING och den märkliga I WOKE UP EARLY THE DAY I DIED, som vi visade på Fantastisk Filmfestival, eftersom den bygger på ett ofilmat manus av Ed Wood.

På 2000-talet rullade det vidare med ytterligare mängder av småroller i obskyra filmer, men år 2003 anlitade Rob Zombie henne som Mother Firefly i HOUSE OF 1000 CORPSES. Hennes senaste film är Charles Bands OOGA BOOGA, men ytterligare två filmer är inspelade och kommer att släppas vad det lider.
Karen Black var gift tre gånger, hennes andre make var LM Kit Carson, som skrev manusen till bland annat PARIS, TEXAS och MOTORSÅGSMASSAKERN 2. Black hade kämpat mot cancer en längre tid när hon igår, den åttonde augusti, slutligen fick se sig besegrad. Hon blev 74 år gammal.
KAREN BLACK
1939 - 2013
R.I.P.


-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar