onsdag 21 augusti 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Elmore Leonard

Författaren Elmore Leonard har satt punkt efter 87 år. Jag sitter här och tittar på hans filmografi och konstaterar att han är inblandad i betydligt fler filmer än jag trodde. Jag är nog inte ensam om att främst associera Leonard med deckare och thrillers, och då främst 90-talsproduktioner som GET SHORTY, JACKE BROWN och OUT OF SIGHT - men Leonard får nog främst sägas vara westernförfattare. Han debuterade 1951 med en westernnovell i pulptidningen Argosy, och två år senare sålde han sin första roman. Han fortsatte att skriva mängder med pulp fiction under 50-talet, men med tiden gav han sig även på filmmanus.

Bland de filmer som bygger på böcker av Elmore Leonard, eller vars manus författats av honom, hitter vi klasiker som 3:10 TILL YUMA (som ju filmats två gånger), HOMBRE, JOE KIDD, MR MAJESTYK, STICK, DÖDLIG FÄLLA, och bortglömda saker som DEN SJÄTTE DÖDSSYNDEN, BE COOL och KILLSHOT. Jag konstaterar att det var Elmore Leonard som låg bakom de tre TV-filmerna i DESPERADO-serien; jag hyrde de här på video åren runt 1990 och minns att jag verkligen gillade dem - men jag har inte sett dem sedan dess.

Elmore Leonard vägrade att använda ordbehandlare. Han skrev sina böcker för hand och renskrev dem sedan på skrivmaskin.

ELMORE LEONARD
1925 - 2013
R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar