måndag 5 augusti 2013

Kortfilm: Demonen/Inviting the Demon

Här i Malmö verkar många tro att jag känner Henrik Möller. Jag har vänner som känner honom, men bortsett från sporadisk kontakt på Facebook, tror jag faktiskt att jag aldrig har träffat karln.

Möller är främst känd för sina animationer och nollbudgetfilmer inspelade i Malmö och som rönt uppmärksamhet på Youtube. Jag har bara sett ett par stycken av de här; varken nollbudget eller kortfilm har varit min pryl.

DEMONEN - som i förtexterna går under sin internationella titel INVITING THE DEMON - är dock något annat. Det handlar förvisso fortfarande om en kortfilm, men här har Henrik Möller - som gått flera filmutbildningar - för första gången gett sig på att göra något mer ambitiöst; betydligt mer ambitiöst. Detta gick hem i stugorna - filmen gick och vann pris som Best Supernatural/Horror Film 2012 på The Philip K. Dick Science Fiction Film Festival i New York.

Skräck lämpar sig ofta för det korta formatet: små slagkraftiga historier modell TALES FROM THE CRYPT, ALFRED HITCOCK PRESENTS, THE TWILIGHT ZONE och så vidare. Samtidigt lider många kortfilmer av samma åkomma: de har en tendens att vara pretentiösa. Jag vet inte hur många gånger jag suttit på Fantastisk Filmfestival för att se en lockande långfilm, och tvingats genomlida den ena jobbiga kortfilmen efter den andra. Kortfilmer som är lite för långa och som känns ännu längre.

Handlingen i den 22 minuter långa DEMONEN är det inte så mycket att orda om. En ung tjej (Agnes Hargne Wallander) iförd sjukhuskläder och med en krona av kartong på huvudet sitter på en buss som färdas genom natten. Tjejen är visst på väg till sin stora kärlek (som dyker upp i flashbacks), men bakom henne sitter en demon (Ida Gyllensten) som försöker hindra henne. De två samtalar och repliker och skådespeleri är rätt teatralt och konstlat - som skräckfilm funkar det därför inte alls, åtminstone inte för mig.
Däremot är det hela väldigt tjusigt gjort; bitvis väldigt imponerande mardrömsscenerier målas upp med små medel. Både Möller och berättarrösten beskriver filmen som en saga och när filmen öppnar med en glödande fjäril mot en stjärnhimmel och smäktande, drömsk musik, associerar jag till en spansk fantasyproduktion av, tja, Guillermo del Toro eller åtminstone något från Filmax. Fast nu pratar ju inte berättarrösten spanska.

Efter ett tag förvandlas demonen och förses med kattögon och sprucken hy, och mot slutet dyker det upp fler mardrömsfigurer ombord på bussen - en person vars ansikte är ett stort, svart, gapande hål, och en annan vars huvud är ett äpple någon bitit i. De här ser riktigt, riktigt coola ut. DEMONENS bild, ljud och scenerier gör att jag har överseende med ett innehåll som inte engagerar. Det här imponerar verkligen. Enligt uppgift är filmen inspelad på två dagar i ett garage vid Stapelbäddsparken, och buss och teknisk utrustning har Henrik Möller visst fått låna.
Rent estetiskt bådar DEMONEN således gott inför Henrik Möllers nästa film; långfilmen LOKALVÅRDAREN. Möller är en del av projektet En sexa Skåne - sex skånska filmare som fått i uppdrag att göra varsin långfilm för 100 000 kronor. En struntsumma i filmsammanhang, men för en nollbudgetfilmare måste det kännas som en astronomisk summa. LOKALVÅRDAREN spelades in i februari och beskrivs som en skräckfilm om en tjej som städar i mörka källarlokaler.

... Jaha, och var kan du se DEMONEN? Den kommer att ligga som extramaterial på filmen THEATRE BIZARRE, som Njutafilms släpper den 28:e augusti. LOKALVÅRDAREN kommer att premiärvisas på Spegeln i Malmö i november, tillsammans med de fem övriga filmerna från St Knutsgruppen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar