måndag 19 augusti 2013

Bio: We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks

Foton copyright (c) UIP Sweden
Nu blir det politik här på TOPPRAFFEL! - eller, nja, det vet jag inte om det blir. Jag försöker undvika politik här. Politik har inte med TOPPRAFFEL! att göra och alldeles för många filmskribenter låter sina politiska åsikter hamna i vägen. Och då blir det rätt tråkigt. För att inte tala om oanvändbart för många biobesökare.
Dokumentären WE STEAL SECRETS: THE STORY OF WIKILEAKS av Alex Gibney får en ovanligt bred release i Sverige för att vara en dokumentärfilm. Om den kommer att fylla salongerna återstår att se. Som titeln mer än antyder handlar filmen om WikiLeaks historia - men en bättre titel vore THE RISE AND FALL OF JULIAN ASSANGE. Fast Assange får kanske anses vara synonym, med WikiLeaks.
Assanges webbsida WikiLeaks blev förstås världskänd över en natt efter att den mobbade soldaten Bradley Manning läckt ut den där videoupptagningen där en amerikansk helikopter mejar ner oskyldiga människor, däribland reportrar. Assange skapade sig en karriär på att offentliggöra hemligstämplade dokument. Videon med massakern var förstås en ögonöppnare, det var nog bra att denna läckte ut - men! Det finns trots allt en orsak till att dokument är hemligstämplade och inte får visas för allmänheten. I de flesta fall handlar det om rikets eller nationens säkerhet. Det finns alldeles för många dårar därute. Att stjäla och offentliggöra hemligheter bara för att man kan och leka anarkister är i längden riktigt korkat. I synnerhet om det främst görs för att klättra på karriärstegen.
Julian Assange ser ut som en korsning mellan Hans Wiklund, Emil i Lönneberga och en Gestapoofficer. Och han är extremt osympatisk. Jag har svårt att förstå att folk har gjort den här killen till något slags hjälte. Assange är egotrippad och framför allt är han en jävla hycklare. Som bekant blev han anklagad för två våldtäkter i Stockholm och har sedan dess häckat i husarrest i diverse länder. När reportrar rotar i fallet och i Assanges förflutna blir han skitförbannad, för självklart vill han inte få sina egna hemligheter avslöjade och offentliggjorda. Han verkar mest intresserad av att få glassa och ragga brudar, och han har några ungar med olika kvinnor i olika länder.
Enligt några av Assanges tidigare medarbetare är mycket av det Assange hävdar rent påhitt - som att de övervakades när de satt på Island och jobbade med sajten. Där fanns inga gömda spioner enligt medarbetarna. Och Assange blev alltmer paranoid. Assange har de senaste åren försökt samla in pengar till sin verksamhet, men i realiteten går pengarna till Assange själv och hans rättegångskostnader. En av de svenska tjejerna som ska ha våldtagits medverkar (maskerad!) och låter betydligt mer övertygande än de som hävdar att det hela är en komplott av CIA för att stoppa WikiLeaks.
Å andra sidan låter de otroligt mediavana föredetta CIA-männen som uttalar sig oerhört övertygande; de är vältaliga och ger ett trevligt intryck - och kan säkert få de dummaste lögner att framstå som dagens sanning.
WE STEAL SECRETS är en intressant film, men den håller på över två timmar och består till större delen av talking heads. Det hela blir alldeles för pratigt och det känns långt.
Men det är inte utan att jag undrar vad Assangeanhängarna tycker om det här.
... Och av en ren tillfällighet har den för förräderi fängslade Bradley Manning alldeles nyligen gått ut med att han är ledsen för det han gjort. Och genast har det börjat spekuleras i om att han känt sig tvingad att be om ursäkt för att få straffet lindrat.


(Biopremiär 23/8)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar