tisdag 13 augusti 2013

Bio: Hur många kramar finns det i världen

Foton: Alexandra Aristarhova & Victor Sanchez © 2013 Sonet Film AB
 
Av någon anledning blev HUR MÅNGA LINGON FINNS DET I VÄRLDEN? en relativt stor publiksuccé när den kom 2011. Jag har svårt att förstå varför, det är en dålig, illa skriven och tråkigt gjord film. Men folk har en tendens att blanda ihop "behjärtansvärt" med "bra". Och eftersom den förra filmen om de utvecklingsstörda artisterna blev en framgång, måste det göras en uppföljare. Den har vi här. Och jag kan nästan ta gift på att den här filmen kommer att floppa. HUR MÅNGA KRAMAR FINNS DET I VÄRLDEN (utan frågetecken) är nämligen en helt annan typ av film, på flera sätt, än lingonfilmen.

Ignorant som jag är hade jag ingen aning om att Hudik är Hudiksvall. Ja, herregud, jag visste inte ens var Hudiksvall ligger, så jag fick kolla på en karta. Här bor showgruppen Glada Hudik, som består av en handfull funktionshindrade personer. Fast i den här filmen är de inte mycket till showgrupp. De gör nämligen inte mycket annat än att häcka i ett pittoreskt hus vid en pittoresk sjö. De fikar. De sitter och stirrar. De promenerar med händerna i byxfickorna.
Claes Malmberg är tillbaka från förra filmen som Peter. Hans dotter, som har Downs syndrom, är i Spanien med sin mor och dennas nya man, vilket Peter inte gillar. Dessutom har Peter hamnat på sjukhus med hjärtproblem. Av någon anledning vill Peters dotters utvecklingsstörda vänner göra en dokumentärfilm som ska läggas ut på Youtube. I denna ska de prata om sin verklighet - de vill krossa folks fördomar om utvecklingsstörda. Peter tycker att detta är en strålande idé. Han ringer upp sin gamle skolkamrat Max (Per Morberg), som han inte träffat på trettio år. Max är numera framgångsrik med olycklig och nersupen reklamfilmare i New York. Max kan ju göra filmen! Av någon anledning pratar Peter göteborgska trots att han säger att han bor kvar i Hudiksvall, där han alltså ska vara uppvuxen. Och Max pratar stockholmska. Glada Hudik-gänget pratar som sig bör hälsingska. Heter det så? Hälsingska? Hälsingedialekt?

Den deprimerade Max håller på att ta livet av sig precis när Peter ringer. Men Max tycker att det låter vettigt att åka hem till Sverige och rycka upp sig. Dock har inte Peter berättat att dotterns kompisar är utvecklingsstörda. Max gillat inte utvecklingsstörda. Max och Peter bråkar. Max super konstant. Han har massor av spritflaskor på sitt rum. Hade han dessa med sig från New York? Eller springer han till bolaget varje dag och bunkrar?

Max filmar intervjuer med de boende i huset vid sjön. Här berättar skådespelarna om sina egna erfarenheter ur verkliga livet. Max ändrar åsikt om utvecklingsstörda.
Killen till vänster är traktens värsta mobbare.
För att det ska bli något slags intrig i den här storyn återkommer Vanna Rosenberg som Hanna, som är något slags föreståndare. Peter är jätteförälskad i Hanna, vilket han inte vågat erkänna. Max blir också förtjust i Hanna. Och när Hanna visar känslor för Max är det tänkt att det ska bli ett gripande triangeldrama.

Det blir det inte.

HUR MÅNGA KRAMAR FINNS DET I VÄRLDEN är regisserad av Lena Koppel, som även gjorde den förra filmen. Men lingonfilmen är en filmhistorisk milstolpe jämfört med det här! Alla inblandade i den här filmen borde skämmas. Nej, jag överdriver inte - de ska skämmas! Den här filmen är ett hån! Den förolämpar inte bara biopubliken - framförallt förolämpar den funktionshindrade och då i synnerhet de som medverkar i filmen.

Filmen har för avsikt att krossa fördomar. Men - varför i helvete används då medlemmarna i Glada Hudik som något slags rekvisita? De skulle lika gärna kunna vara anonyma husdjur eller möbler i Koppels film. De tillför inte handlingen någonting alls. Istället koncentrerar man sig på "det romantiska triangeldramat"; det vill säga filmhistoriens tunnaste kärlekshistoria. Det är skamligt! Det ser ut som skolteater, manuset verkar skrivet av barn. Här finns ingen kemi eller någonting alls mellan Rosenberg, Morberg och Malmberg. Det är bara dumt, dumt och - just det - dumt.

Per Morberg verkar vara full på riktigt genom hela filmen. Det skulle inte förvåna mig om han verkligen var det. Hur skulle han annars stå ut? Hans rollfigur Max är bara osympatisk och äcklig.
Alltschå ... Kolla! Om ja kikar in i den här schå ser ja er likschom inne i den här mackapären! Schka ni ha er en schtänkare?
Flera scener är skitkonstiga. Ett gäng medelålders män gillar att mobba de utvecklingsstörda. Bland annat åker det båt fram till huset och kastar smällare på dem! Och det är alltså medelålders killar som gör detta! Nej, jag skojar inte. På husets tomt står en gammal kanon, och i en besynnerlig scen super Peter och Max till det och går ut mitt i natten och avfyrar ett kanonskott så att grannarna blir arga. Oj, så tokigt!

Vid ett par tillfällen brister folk ut i sång. Det låter som sådana där lama, religiösa sånger frikyrkliga typer gillar att sjunga. Huset de bor i är fullt av uppstoppade djur.

HUR MÅNGA KRAMAR FINNS DET I VÄRLDEN är en skamlig produktion, det är en enda stor, tråkig, humorbefriad, idiotisk förolämpning från början till slut. Även de som gillade lingonfilmen kommer att såga den här skiten!(Biopremiär 16/8)

2 kommentarer:

ctail sa...

När det dyker upp en sådan där fråga känner jag mig tvungen att kolla, särskilt om jag har mycket annat viktigare att göra. Hälsingemålen eller hälsingskan. Jag vet inte varför det står hälsingemålen och inte hälsingemålet, mål har t-genus även i den betydelsen enligt SAOL. Antagligen menar Wikipedia att det finns flera hälsingmål… men bara en hälsingska? Då är de ju inte synonymer, så något är skumt. Funderar på att redigera det.

Pidde Andersson sa...

... Hälsingska är kanske en flicka från Hälsinge?

Skicka en kommentar