tisdag 20 augusti 2013

Bio: Hokus pokus Alfons Åberg

Bilder copyright (c) Nordisk Film
Förra året fyllde Alfons Åberg 40 år. Jag har aldrig någonsin läst en Alfons Åberg-bok. Jag har aldrig fått någon uppläst för mig. Jag har aldrig sett den animerade TV-serien - inte mer än korta snuttar. Jo, hör jag Björn Gustafson (den riktige, inte den unge komikern) prata sävligt associerar jag till dessa snuttar. Kanske för att folk brukar parodiera detta.
Redan som barn tyckte jag att Alfons Åberg verkade extremt tråkigt - och det var fult tecknat. Jag gillade ju Hergé och Dick Giordano redan som liten kotte. Dessutom inbillade jag mig att lille Alfons var cancersjuk eller något, med sin rakade skalle. Men vardagliga berättelser med platta, simpla bilder anses ju vara bra för små barn.
Nu kommer den första animerade långfilmen om Alfons Åberg - och den är norsk! Albert Åberg heter han i Norge. Jag antar att "alfons", precis som i Danmark, betyder "hallick" på norska. Fast självklart är den här filmen, som regisserats av Oscarbelönade Torill Kove, dubbad till svenska. Dock är det inte Björn Gustafson som berättar.
Som så ofta är fallet med sådana här filmer, kan jag omöjligt recensera HOKUS POKUS ALFONS ÅBERG. Dels beror det på att jag i det här fallet tyckte att handlingen var fullkomligt ointressant för mig som vuxen karlslok; Alfons vill gärna ha en egen hund och han träffar på en magiker. Men främst kan jag inte uttala mig, eftersom jag somnade efter tjugo minuter. Tecknad barnfilm i sävligt tempo för mig alltid att somna.
Utseendemässigt ser det ut precis som i böckerna. Det är färgglatt. Och det är platt. Georg Riedels ledmotiv återanvänds och Timbuktu har skrivit nya låtar. Ane Brun tutar också i luren.
Jag kan inte betygsätta den här, så låt ungen själv skriva sitt betyg på strecket härunder:
___________________________________________________

(Biopremiär 23/8)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar