onsdag 24 juli 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Mel Smith

Jösses! Det här var en nyhet som fick mig att hicka till! Jag hade helt missat att Mel Smith dött av en hjärtattack i sitt hem i fredags. Han blev endast 60 år gammal.
Mel Smith upptäckte vi ju först i serien INTE AKTUELLT som spelades in 1979-1982, och som visades i Sverige (på tvåan, samtidigt som det var Aktuellt på ettan) i början av 80-talet. Alla tittade på INTE AKTUELLT, alla tyckte att det var fantastiskt roligt. Det var ju även här Rowan Atkinson slog igenom. Sedan dess har jag bara sett enstaka sketcher ur serien, men jag kan tänka mig att den fortfarande är väldigt rolig i sin helhet. Alla verkar minnas sketchen om stackaren som ska köpa en grammofon. Och låten "I like trucking".
Mel Smith medverkade i THE KENNY EVERETT TELEVISION SHOW och i långfilmer som BULLSHOT, NÄRKONTAKT AV VÄRSTA GRADEN, ETT PÄRON TILL FARSA PÅ SEMESTER I EUROPA och BLEKA DÖDENS MINUT, men främst figurerade han tillsammans med Griff Rhys Jones från INTE AKTUELLT i TV-serien PAR I SKRATT, som i original hette ALAS SMIT AND JONES och spelades in till och från mellan 1984 och 1998. Dock var det väldigt längesedan något visades på svensk TV.
Mel Smith regisserade även en handfull filmer, däribland EN LÅNG EN med Jeff Goldblum, RADIOLAND MURDERS och BEAN - DEN TOTALA KATASTROFFILMEN. Det sista han gjorde var att medverka i en dramaserie som heter DANCING ON THE EDGE.
Jag vill även minnas att Mel Smith någon gång på 1980-talet medverkade i ett svenskt TV-program, något slags humoristisk turistguide till Sverige, i vilket Smith är turisten. Jag minns att han beställde en öl i en bar och spottade ut den när det visade sig vara lättöl.


-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar