måndag 1 juli 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Jim Kelly

Det första numret av Mästaren på karate jag läste var nr 5/1974 - fast ett par år senare. Förutom ett rafflande äventyr med Järnnäven (som jag tyckte var mycket coolare än Shang-Chi) fanns här en artikel om filmen BLACK BELT JONES. Den verkade hur tuff som helst. Någon som hette Jim Kelly spelade Jones och efter ett slagsmål på en parkeringsplats låg enligt texten kroppar draperade på bilarna.
Det dröjde runt tjugo år innan jag slutligen lyckades se Robert Clouses BLACK BELT JONES (1974) - och jag blev rätt besviken. Nu var det förvisso en ful videokopia; pan & scan och urtvättade färger, men jag tyckte att filmen kändes billig, slarvig, och striderna var inte särskilt välkoreograferade.
Jim Kelly tränade football, baseball och löpning när han växte upp, men gav sig så småningom på karate. 1971 vann han tre mästerskap i rad och producenten Fred Weintraub fick upp ögonen för honom. Kelly och hans fantastiska afro; en riktig mikrofonfrisyr, fick den ena av de tre huvudrollerna i ENTER THE DRAGON (1973), som regisserades av ovan nämnde Robert Clouse. De övriga huvudrollerna innehades förstås av Bruce Lee och John Saxon.
Kelly medverkade i förhållandevis få filmer under sin karriär, debuten mot Lee var hans enda riktigt stora film - resten var lågbudgetrullar. Kampsportsorienterade blaxploitationfilmer, ofta mot Fred Williamson, som i THREE THE HARD WAY (1974), Antonio Margheritis western TAKE A HARD RIDE (1975), och ONE DOWN, TWO TO GO (1976). Han var med i ytterligare en film regisserad av Robert Clouse; GOLDEN NEEDLES (1974), och i inte mindre än två filmer av den lika legendariska som obegåvade klåparen Al Adamson - BLACK SAMURAI (1977) och DEATH DIMENSION (1978), som fanns att hyra i Sverige som FREEZE BOMB. I denna mötte han minsann George Lazenby, Harold Sakata och Aldo Ray.
Under 1970-talet började Jim Kelly att satsa på tennis - för att snart bli professionell tennisspelare. Han figurerade i ett fåtal småroller på 80- och 90-talen. Den 29 juni 2013 avled han efter en tids kamp mot cancer.
JIM KELLY
1946 - 2013
R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar