tisdag 23 juli 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Dennis Farina

Dennis Farina har dött i förtid. Endast 69 år gammal drabbades han av en blodpropp i lungorna.
Jag antar att Farina för de flesta är mest känd från TV-serien I LAGENS NAMN. Själv har jag nog aldrig sett ett enda avsnitt av den serien. Inte vad jag kan komma. Men Farina och hans föredömliga mustasch är ju välbekanta från väldigt många andra sammnhang.
Dennis Farina var polis i Chicago när han upptäcktes av regissören Michael Mann, som gav Farina en roll i GATANS LAG (1981). Efter arton år slutade Farina som polis och blev framgångsrik skådespelare på heltid. Vi fick först se honom i den på sin tid populära TV-filmen THROUGH NAKED EYES med David Soul och Pam Dawber, mot Chuck Norris i CODE OF SILENDE och i TV-serier som HUNTER och REMINGTON STEEL.
Michael Mann fortsatte att anlita Farina, som figurerade i MANHUNTER och i TV-serierna MIAMI VICE och CRIME STORY, i den sistnämnda hade han den centrala rollen. Vidare såg vi honom i festliga MIDNIGHT RUN, i hyfsat festliga SPANARNA 2, mot Lena Olin i ROMEO IS BLEEDING, och han filmades av Mac Ahlberg i bortglömda Bruce Willis-rafflet STRIKING DISTANCE.
Om vi scrollar vidare i Farinas digra filmografi hittar vi GET SHORTY, OUT OF SIGHT, RÄDDA MENIGE RYAN och Guy Ritchies SNATCH. Han gjorde Vildkattens röst i en tecknad TV-serie om superhjältegruppen Lagens Väktare, han var med i den usla WHAT HAPPENS IN VEGAS, och i den kortlivade TV-serien LUCK med Dustin Hoffman; den där som fick läggas ner efter att en massa hästar dött.
I vanlig ordning kommer Dennis Farina att dyka upp i ett par produktioner efter sin död. En film är just nu i post-production, medan en annan håller på att spelas in. Om Farinas frånfälle kommer att drabba den filmen har jag ingen aning om.
DENNIS FARINA
1944 - 2013
R.I.P.

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar