onsdag 10 juli 2013

Bio: World War Z

Foton copyright (c) Paramount Pictures Sverige

För inte så längesedan recenserade jag Max Brooks första bok "Zombie - en överlevnadsguide" i Nya Upplagan. Brooks - som är son till Mel Brooks - är dock mest känd för sin roman "World War Z", vilken jag inte läst. Nåja - nu är filmatiseringen här. Efter många om och men och en farlig massa strul.

Den ursprungliga filmfotografen lämnade inspelningen för att istället skjuta DJANGO UNCHAINED. En ersättare tog över, och när manusförfattarna Damon Lindelof och Drew Goddard mitt under inspelningen skrev om manuset och ändra hela den tredje akten, klev en tredje filmfotograf på för att filma alla de nya scenerna. Den ursprungliga fotografen tog bort sitt namn från förtexterna när han fick veta att filmen skulle konverteras till 3D i efterhand.

Vad som också gjort att förväntningarna inte varit de största, är det faktum att filmen försetts med en PG-13-gräns i USA. En barntillåten zombiefilm? Hela poängen med zombiefilmer är ju att se ruttnande varelser slafsa i sig människokött innan de skjuts i huvudet så att blodet stänker. Javisst, zombiefilmer brukar även bjuda på allegorier, satir och samhällskritik, men ändå - de måste vara blodiga.

Allt detta bådar förstås för en jävla soppa - men märkligt nog märks det inte alls att man klippt, ändrat och burit sig ut. Nu har jag förvisso inte sett de bortplockade scenerna och jag kan inte jämföra med boken, men ändå. Till på köpet är detta en till större delen riktigt bra film.

Brad Pitt spelar Kurt Cobain - han ser i alla fall ut som Cobain iförd misslyckad frisyr. Nej, Pitt är den osedvanligt begåvade FN-killen Gerry Lane, som tillsammans med sin rara familj fastnar i en mystisk bilkö i Philadelphia. Kön beror på att folk någonstans längre fram plötsligt och oförklarligt beter sig som tosingar. De kastar sig över varandra, biter varandra och lever jävel. Det ser inte bättre ut än att en zombiepandemi har brutit ut. Panik upstår, Gerry med familj flyr och kontaktas under den vilda färden av FN. De behöver hans hjälp, Gerry är den ende som kan klara biffen, verkar det som.

Fru (Mireille Enos) och barn dumpas på ett fartyg, medan Gerry och ett sammanbitet gäng SEAL-killar skickas ut i världen på jakt efter en lösning på problemet. I Korea träffar de på en kille (David Morse) som berättar att man i Nordkorea löste zombiesmittan spridning genom att dra ut tänderna på invånarna! Färden går vidare till ett kaotiskt Jerusalem och sedan Europa.

WORLD WAR Z är en extremt intensiv film. Sällan har apokalypsen sett så övertygande ut på film. I de flesta zombiefilmer får man ju bara se några tomma gator där det strövar omkring ett par levande döda - som i George Romeros filmer. Eller så datoranimerar man ett par storstadsdistrikt - som i RESIDENT EVIL-filmerna. Men här i QUANTUM OF SOLACE-regissören Marc Forsters film får vi se hela städer översållade av zombies. I synnerhet scenerna från Jerusalem imponerar - de överlevande gömmer sig bakom höga murar, men tusentals smittade lyckas till slut ta sig över dessa.

Även om jag förstås gillar zombies och zombiefilmer, är jag trött på den nuvarande vågen. Det har blivit lite för mycket WALKING DEAD nu, och definitivt för många, usla låg-lågbudgetfilmer. Jag tycker fortfarande att de italienska filmerna från tidigt 1980-tal är de bästa - och på den tiden handlade det fortfarande om skräckfilmer. WORLD WAR Z är mer en action-thriller.

Men WORLD WAR Z funkar. Som sagt - det är intensivt. Svettigt. Tumultet ombord på ett flygplan är riktigt spännande och klaustrofobiskt. Och för att vara en PG-13-film är filmen överraskande brutal. Förvisso sker alldeles för mycket utanför bild (det är väl egentligen en dödssynd att låta Gerry döda en zombie genom att slå en kofot genom dess skalle och fastna med kofoten - och inte visa detta i smaskiga närbilder!), men filmen är egentligen alldeles för intensiv för ungar som knappt är tonåringar.

3D:n är värdelös, den innebär bara att filmen lider av spökbild och att man under ett par strider i mörker inte ser vad som händer. Och som alltid nuförtiden är filmen alldeles för lång. Men det får jag ha överseende med. I slutändan visar sig WORLD WAR Z vara den bästa zombiefilmen sedan remaken på DAWN OF THE DEAD.

Jag gillar den här. Det lär nog du också göra.
(Biopremiär 12/7)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar