lördag 27 juli 2013

Bio: Sightseers

Foton copyright (c) Nonstop Entertainment
Engelsmannen Ben Wheatley slog igenom 2011 med filmen KILL LIST - en film jag av någon anledning inte sett. När den kom var skräcktidningar och -sajter fulla av artiklar och recensioner, de flesta hyllade den, medan en del ifrågasatte dess storhet; framför allt tyckte de inte att den borde klassificeras som skräckfilm.
Även SIGHTSEERS har till större delen fått lysande kritik. Det har inför den svenska premiären även stått en hel del om den i svensk press. Den här gången handlar det om en svart komedi och manuset är författat av Alice Lowe och Steve Oram, vilka även spelar huvudrollerna som Tina och Chris. Lowe och Oram är komiker och tydligen har de gjort de här figurerna tidigare i en rad sketcher.
Tina är en hämmad, osäker kvinna som bor hemma hos sin sjukliga och krävande mor. Modern gillar inte Tinas rödlätte pojkvän Chris, och vill absolut inte släppa iväg dottern på husvagnssemester med karlsloken. Chris i sin tur är inte heller världens tryggaste människa. Han har kontrollbehov och hetsigt humör.
Tina och Chris beger sig ut på en färd genom Yorkshire där de besöker till större delen besynnerliga och ibland ointressanta sevärdheter. Kloster, spårvagnsmuseum, blyertspennmuseum och så vidare. Alldeles i början av färden blir Chris irriterad på en dryg kille som kastar skräp på golvet. Det bär sig inte bättre än att Chris råkar backa över killen. Killen dör. Och det var verkligen ett misstag, en olycka som rapporteras till polisen. Men uppenbarligen får Chris blodad tand, och nästa gång han irriterar sig på en kille, letar han upp honom på en enslig plats och slår ihjäl honom med en sten.
Chris försöker dölja sin gärning för Tina, men hon upptäcker snart vad som skett. Efter att först ha blivit upprörd, börjar hon att hjälpa till med mördandet av oskyldiga människor de irriterar sig på.
Problemet med SIGHTSEERS är att den ... inte är särskilt rolig. Jag läser recensionscitat och folk har tydligen garvat läppen av sig, men förutom enstaka lustiga situationer, repliker och rollfigurer, är detta inte mycket till komedi; svart som vit sådan. Som thriller eller skräckfilm funkar det förstås inte heller. Det här är ett relationsdrama med mord.
Det dysfunktionella, emotionellt handikappade kärleksparet Tina och Chris är två rätt osympatiska typer. Redan innan de gått över gränsen och blivit seriemördare. De är glåmiga och hela filmen är glåmig. I husvagnskomedin VI HADE I ALLA FALL TUR MED VÄDRET hade de tur med vädret, det har de inte i SIGHTSEERS. Med undantag för ett par scener, visas Yorkshire inte upp från sin bästa sida. Det är grått och regnigt mest hela tiden. Klassiskt brittisk diskbänkslook. Fult. Allting är fult. Men fult är ju det nya snyggt, enligt dagens kulturkids.
Men jag får väl ändå säga att Wheatleys film är rätt okej ändå. Den blir lite tjatig med en del uppretningar, men det är inte speciellt tråkigt - och filmen varar bara 88 minuter. Vid ett tillfälle stöter de på ett gäng ungdomar som påstår sig vara shamaner, och under en festival utför dessa hedniska rider som för tankarna till THE WICKER MAN och andra klassiska, engelska skräckfilmer. Flera av morden i filmen är snaskigt blodiga och dessa grova splatterscener med till exempel närbilder på mosade huvuden skär sig lite med resten av filmen.
Hade SIGHTSEERS kommit för 20-30 år sedan hade den säkert blivit totalförbjuden eller åtminstone hårt censurklippt, trots att det handlar om svart komedi och satir. Minns hur det gick för MAN BITES DOG.
Förresten, varför har inte MAN BITES DOG släpps i Sverige nu när det är fritt fram? Jag har inte sett den sedan den kom.


(Biopremiär 26/7)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar