torsdag 18 juli 2013

Bio: The Purge

Foton copyright (c) UIP Sweden
Jag brukar ofta klaga på att alldeles för många filmer aldrig går upp på bio - och i synnerhet inte i Malmö. Ett flertal filmer visas bara i Stockholm och på sin höjd i Göteborg. Alldeles för ofta lägger stora blockbusterfilmer beslag på två-tre salonger i Malmö (och fler salonger i Stockholm, förstås), vilket förstås innebär att det inte finns plats för en del filmer som förtjänar att biovisas.
Men ibland händer det att de mest oväntade filmer går upp på bio. Som THE PURGE, i regi av James DeMonaco, som tidigare mest är känd för manusen till filmer som FÖRHANDLAREN och den stenhårda nyinspelningen av ATTACK MOT POLISSTATION 13. Förvisso är detta en film från Universal och har namn som Ethan Hawke och Lena Headey (från GAME OF THRONES) i huvudrollerna - men THE PURGE nästan skriker direkt-på-DVD. Inte för att den är billig och kass, utan för att det är en typ av mindre film som oftast förpassas direkt till videobutikerna.
Därför är det kul att den här går upp på bio. Jag ser gärna mer sådant här på bio. Och jag hade faktiskt aldrig hört talas om THE PURGE innan jag fick inbjudan till pressvisningen.
Året är 2020 och i USA har arbetslösheten sjunkit till 1% och brottsligheten är nere på, jösses, 0%. Detta främst beroende på att man infört något som kallas The Purge - Rensningen. Under tolv timmar en natt om året är alla brott, inklusive mord, tillåtna. Inga poliser, inga ambulanser, ingen brandkår finns att tillgå. Det är fritt fram att gå ut att leva jävel utan rättsliga påföljder, det går ut på att släppa loss sina demoner, leva ut sina uppdämda aggressioner - vilket tydligen får folk att hålla sig lugna resten av året.
Alla vill förstås inte begå brott eller riskera att dödas. Ethan Hawke är James Sandin som säljer säkerhetssystem avsedda för the Purge - något som gjort honom och hans familj stormrik. Familjen Sandin bor i en stor lyxvilla i ett flott område, men grannarna är allt avundsjuka på dem.
När the Purge så inleds försluts husets alla dörrar och fönster med metallplattor. Där inne är de säkra - tror de. Men självklart spårar saker och ting ur. Den jobbiga tonårsdottern har en äldre pojkvän James inte vill veta av, och den här killen har gömt sig i dotterns rum. Och den unge sonen i familjen ser på övervakningskamerorna att en ensam, sårad, hemlös man springer omkring på gatan och ber om hjälp. Snäll som han är, släpper sonen in den sårade - vilket hans föräldrar (Headey är modern) förstås inte uppskattar.
Snart blir det hela dock ännu värre. Gänget som är ute efter den sårade ringer på och ber Sandins släppa ut deras utsedda offer. De vill inte ha några hemlösa i sin fina stadsdel. Det här gänget är rejäla psykon och maskerade med leende otäckt masker. Dess ledare, spelad av den brett leende Rhys Wakefield, ser lika otäck ut utan mask - han ser ut som en galen MUF-ordförande från Båstad. (Ha ha, den där kommentaren lär jag få fan för)
James vägrar förstås öppna - och då bryter det tungt beväpnade gänget sig in i kåken. Och så bryter helvetet löst ...
Låt mig ta det negativa först, min enda stora invändning: jag köper inte premissen för den här filmen. Det känns alldeles för osannolikt att man i USA skulle kunna genomföra något som The Purge om bara sju år. Eller någonsin. Det är ännu mer osannolikt än att införa Hunger Games, som bygger på en liknande idé, och HUNGER GAMES köper jag inte heller. Det är lättare att acceptera THE RUNNING MAN, där dödsdömda fångar slåss i något slags TV-sända gladiatorspel. Men att avskaffa lag och ordning för en natt? Nej. Och jag köper inte heller att moderna västerländska människor plötsligt dyrkar och nästan tillber sin regering, som efter reformen kallas De Nya Ledarna.
Jag tycker även att James DeMonaco, som även står för manus, kunde tagit ut svängarna mer och gjort sin film mer satirisk eller samhällskritisk - eller både och. Familjen Sandin känns som ett typexempel på många amerikaner idag: de är rädda, låser in sig, beväpnar sig till tänderna och skjuter på allt misstänkt som hotar att inkräkta på deras liv och livsstil - och detta leder till att grava misstag begås.
Men i övrigt är detta en otroligt tät och snabb (tacknämligt bara 85 minuter) thriller. THE PURGE är en riktigt jävla hård film! Ett par av actionscenerna är de hårdaste jag sett på länge. Och våldet eskalerar hela tiden. Ibland blir det rejält intensivt och spännande. De maskerade inkräktarna är härligt sjuk och den där leende ledaren är ett fantastiskt vidrigt kräk man verkligen hoppas ska få vad han förtjänar vad det lider. Det går att hitta inslag av A CLOCKWORK ORANGE, FUNNY GAMES och andra terrorfilmer.
Slutet är intressant - och det får mig onekligen att fundera över hur resten av året kommer att se ut för alla inblandade parter.
Jag läser att THE PURGE blev en oväntad framgång i Amerika och att man därför planerar en uppföljare.


(Biopremiär 19/7)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar