måndag 15 juli 2013

Bio: Hyde Park on Hudson

Foton: Nicola Dove ©2012 Focus Features, LLC. All Rights Reserved.
Roger Michell är mannen som regisserade NOTTING HILL, en romantisk komedi jag var fullkomligt besatt av när den kom. Lustigt. När jag växte upp såg jag om filmer som EVIL DEAD och ROBOCOP om och om igen; skräck och action. Men som något äldre gjorde jag samma sak med NOTTING HILL. Jag är väl en mjuk och rar påg innerst inne.
Men förutom NOTTING HILL har Michell inte gjort några större höjdare. Vem kommer till exempel ihåg filmen MORNING GLORY? Nya HYDE PARK ON HUDSON lär inte heller bli en film vars minne folk vårdar ömt. Även om det är en rätt trevlig liten bagatell.
Filmen utspelar sig i USA och har främst amerikanska skådespelare, men detta är en brittisk produktion och filmen känns onekligen brittisk. Berättelsen ska visst bygga på de brev och dagboksanteckningar en viss Margaret "Daisy" Suckley efterlämnade när hon dog, hundra år gammal. Daisy var släkt på längt håll med president Franklin D Roosevelt - i filmen säger de "cousin", och i den svenska texten står det "sjumänning", vilket tydligen kan betyda lite vad som helst så länge man har gemensam förfader.
Roosevelt hade rykte om sig att vara en bock utan lite och hade älskarinnor lite varstans. Inte illa pinkat av en poliosjuk gubbe i rullstol. Daisy påstår sig ha varit en av dessa älskarinnor, hon hävdar dessutom att de hade en riktig romans - men sakkunniga hävdar att det hela är hittepå från Daisys sida. Men det spelar förstås ingen roll om man kan spika ihop en kul historia om romansen.
Bill Murray spelar Roosevelt, som sitter på sitt sommarresidens Hyde Park on Hudson och har trist och ringer sin fattiga släkting Daisy, en grå mus spelad av Laura Linney. Han bjuder hem henne för att hjälpa till, men det dröjer inte länge förrän de blir goda vänner - och efter att de haft kul med Televinken under en bilfärd, blir de ännu bättre vänner. Roosevelts fru Eleanor (Olivia Williams) ser mellan fingrarna.
Det är 1939 och det brittiska kungaparet ska komma på besök för att stärka relationen mellan USA och England inför kriget. Samuel West och Olivia Colman gör Bertie och Elizabeth med den äran. Kungabesöket går inte helt friktionsfritt. Engelsmännen upplever det som att amerikanerna driver med dem, och vad menar de med att bjuda på varmkorv på den förestående picknicken?
HYDE PARK ON HUDSON är en lite menlös men småtrevlig film. Den är smårolig. Romansen mellan den unga (nåja, Linney är inte så ung) Daisy och gubben Roosevelt övertygar aldrig och den kommer nästan helt i skymundan så snart kungligheterna gör entré. Då känns filmen plötsligt som en klassisk brittisk komedi av ett helt annat slag.
Bill Murray är dock strålande som spjuvern till president.


(Biopremiär 12/7)


0 kommentarer:

Skicka en kommentar