tisdag 25 juni 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Richard Matheson

På 1990-talet samlade jag på den gamla trevliga kioskboksserien Kalla Kårar. En bok var svårare att hitta än de andra. Nummer 31. "Varulvarnas natt". Till slut hittade jag den och köpte den för rätt dyra pengar. Sedan dessa har jag sett den till salu åtskilliga gånger, oftast för en femma eller en tia. Den var visst inte så ovanligt när allt kom omkring.

Jag var oerhört nyfiken på "Varulvarnas natt", eftersom det var en mycket berömd roman jag läst mycket om i utländsk press. Författaren var Richard Matheson och originaltiteln löd "I am Legend". Vänta nu här! utbrister vän av ordning. Det finns väl inga varulvar i "I am Legend"? Nej, just det. Den som satte den svenska titeln måste ha varit full. Boken handlar snarare om vampyrer, medan de i filmatiseringarna är något slags mutanter.

Richard Matheson började skriva för film, TV och tidskrifter i slutet av 1950-talet. Hans roman "The Shrinking Man" blev filmen THE INCREDIBLE SHRINKING MAN, som på svenska hette I SKRÄCKENS KLOR (?!). Han skrev avsnitt till TV-serier som WANTED: DEAD OR ALIVE och HAVE GUN - WILL TRAVEL, och 1960 inledde han sitt fruktbara samarbete med Roger Corman. Matheson skrev manusen till de flesta av Cormans Edgar Allan Poe-filmer, och började med HOUSE OF USHER (GÄST I SKRÄCKENS HUS i Sverige). THE PIT AND THE PENDULUM, TALES OF TERROR och THE RAVEN följde.

Under den här perioden skrev han också manusen till Jules Verne-rafflet MASTER OF THE WORLD och Jaques Turneurs THE COMEDY OF TERRORS, men framför allt låg han bakom en rad berömda och inflytelserika avsnitt av THE TWILIGHT ZONE. Bland dessa hittar vi "Nightmare at 20,000 Feet", som senare filmades på nytt till TWILIGHT ZONE - THE MOVIE; det är den där storyn om monstret som äter upp en flygplansvinge. Ett annat TWILIGHT ZONE-avsnitt är "Steel" som häromåret blev långfilmen REAL STEEL, och till 80-talsversionen av serien filmatiserades "Button, button", vilken i sin tur blev den usla långfilmen THE BOX, som kom 2009.Matheson skrev även för THE ALFRED HITCHCOCK HOUR och STAR TREK.

 1964 filmades "I am Legend" för första gången. Den var en inte alltför lyckat italiensk produktion med titeln THE LAST MAN ON EARTH och Vincent Price innehade huvudrollen. Nästa version kom 1971, då Charlton Heston var THE OMEGA MAN i en kultklassiker som i Sverige hette DEN SISTE MANNEN. 2007 kom den tredje versionen, den vissna I AM LEGEND med Will Smith.

Det verk Richard Matheson bör vara stoltast över, är Steven Spielbergs TV-film DUELLEN från 1973, Matheson skrev manus byggt på sin egen novell. Detta är fortfarande en otroligt spännande film - jag såg om den härommånaden.

Bland övriga alster hittar vi THE LEGEND OF HELL HOUSE, Dan Curtis' utmärkta TV-film DRACULA med Jack Palance, den i USA omhuldade TV-filmen TRILOGY OF TERROR, det romantiska dramat NÅGONSTANS I TIDEN med Christopher Reeve, HAJEN 3 (Oj!), och 2005 filmatiserade Tobe Hooper Mathesons novell "Dance of the Dead" - och för manuset stod sonen Richard Christian Matheson.

Richard Matheson gick bort den 23:e juni, 87 år gammal.

Han var en legend.

RICHARD MATHESON
1926 - 2013
R.I.P.
 


0 kommentarer:

Skicka en kommentar