torsdag 20 juni 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: James Gandolfini

James Gandolfini har oväntat kastat in hatten under en semesterresa till Italien, där han drabbades av ett slaganfall. Han var bara 51 år gammal.
För de flesta är James Gandolfini synonym med Tony Soprano i TV-serien THE SOPRANOS (1999-207). Men inte för mig. Jag såg det första avsnittet när det sändes på svensk TV, men jag tyckte att det var så trist att jag struntade i att se resten. Och det var väl ett misstag från min sida. Jag har nog några DVD-boxar liggande, bör kanske kolla in dem.
Däremot har jag sett Gandolfini i en massa filmer. Ofta dök han upp som tjock italiano, åtminstone i början av karriären. Jag konstaterar att figurerar i fler filmer än jag trodde; han dyker upp i småroller jag helt glömt bort. Han är med i DEN SISTE SCOUTEN, TRUE ROMANCE, RÖTT HAV och GET SHORTY. Han mötte Charlie Sheen i TERMINAL VELOCITY och Demi Moore i DEN EDSVURNA.
Vidare syntes han i den märkliga PERDITA DURANGO, i Clint Eastwoods misslyckande MIDNATT I ONDSKANS OCH GODHETENS TRÄDGÅRD, den konstiga FALLEN, och i SUPER 8 (alltså 8MM), THE MEXICAN och i bröderna Coens THE MAN WHO WASN'T THERE. De senaste två-tre åren var han mer anlitad än någonsin och medverkade i fyra, fem, sex filmer om året, till exempel LINJE 123 KAPAD, WELCOME TO THE RILEYS, KILLING THEM SOFTLY och ZERO DARK THIRTY. Han kommer att dyka upp i ytterligare en handfull filmer och TV-serier som just nu ligger i post production.
James Gandolfini började sin skådespelarkarriär på olika teatrar i New York. Han söp en hel del, tog en del kokain och var tidvis kraftigt överviktig - men det verkar som om filmstjärnelivet var bra för honom - han slutade supa och gick ner i vikt.
Fast det hindrade honom inte från att dö i förtid.
JAMES GANDOLFINI
1961 - 2013
R.I.P.


2 kommentarer:

Unknown sa...

Glad midsommar !

Sportfotograf
http://www.sportfoton.se

Pidde Andersson sa...

Tack detsamma!

Skicka en kommentar