fredag 7 juni 2013

TOPPRAFFEL! sörjer: Esther Williams

Esther Williams har gått och dött, 91 år gammal. Och ärligt talat visste jag inte att hon fortfarande var i livet. Fram tills igår, alltså. Och när jag tänker efter vet jag inte om jag faktiskt har sett någon film med henne - i sin helhet. Klipp från hennes filmer har visats oändligt många gånger på TV, i dokumentärer, i kavalkadfilmer; jag var välbekant med damen utan att ha behövt se på hennes filmer.
Jag kikar på hennes filmografi och konstaterar att hon inte medverkade i några större mängder filmer och hon lade av redan 1963.

Simmerskan Esther Williams var under tonåren mästarinna och upptäcktes av en talangscout hos MGM. 1942 fick hon sin första filmroll i ANDY HARDYS DUBBELLIV mot Mickey Rooney. Därefter skapade MGM en egen subgenre åt simtösen; så kallade Aqua Musicals. GENOM ELD OCH VATTEN, BADFLICKAN, NEPTUNS DOTTER och VI SIMMAR TILLSAMMANS hette några av dem här i Sverige.
På 1950-talet försökte hon sig på seriösa - och torra - roller. Utan baddräkt. I MÖTE I MÖRKRET (1956) mötte hon både George Nader och John Saxon, minsann. HAN KOM FÖR ATT DÖDA hette en annan allvarlig film. Efter några TV-roller på 60-talet pensionerade hon sig, men hon dök upp i THAT'S ENTERTAINMENT III som kom 1994 för att prata om sin karriär.
Esther Willams. Kvinnan som visade att det är fullt möjligt att le brett medan man simmar och har sig. Sicken en!
ESTHER WILLIAMS
1921 - 2013
R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar