tisdag 18 juni 2013

Bio: Spring Breakers

Foton copyright: © Muse Productions. All Rights Reserved.

Jag konstaterar att jag inte sett någon av Harmony Korines tidigare filmer. Nej, jag har inte sett GUMMO. Eller har jag det? Jag antar att det är en sådan där film man kommer ihåg om man har sett den. Men å andra sidan har American Independent en tendens att gå in genom ena ögat och ut genom röven. Åtminstone hos mig. För övrigt inbillade jag mig att Harmony Korine var kvinna. Jag menar, vad är det för karl med ett sådant namn? Det låter ju som en R'n'B-sångerska.

Nå. Nu har jag sett SPRING BREAKERS.
Det önskar jag att jag inte gjort.

Fy fan.

94 minuter jag aldrig får igen.

Hej då!


... Okej. Jag tar väl och utökar min recension.

Förra veckan hade Sofia Coppolas THE BLING RING Sverigepremiär. En film om ett gäng vidriga och irriterande tonårsbrudar som begår brott. Men dessa brudar är ett under av älskvärdhet i jämförelse med tonårsbrudarna SPRING BREAKERS handlar om. Filmaffischen ger ett intryck av att detta är en festlig collegekomedi i stil med AMERICAN PIE, men tror man att så är fallet skiter man sig allt på tummen.
Faith, Candy, Brit och Cottie (Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Ashley Benson och Rachel Korine) är något av det vedervärdigaste man kan tänka sig. Okej, Faith är väl inte alltför hemsk, och hon tillhör något slags religiöst tjofjöjt. Men det här är fyra töser som jag instinktivt tyckte illa om från start. Det enda dessa korkade partybrudar vill är att dra till Florida under spring break. Det ser illa ut, eftersom de är panka. Men så får de en strålande idé: de kan ju maskera sig och råna en restaurang, så det gör de. Försedda med en massa stålar tar de partybussen till Florida.

Väl på plats festar de järnet. Sprit, droger, sex, mer sprit och hoppande på stranden med stora gäng. Fast det tar ände med förskräckelse när töserna och några killar arresteras för droginnehav och grejor. Men de får hjälp från oväntat håll. Den äldre - och rälige - smågangstern och knarkdealaren Alien (James Franco) betalar deras borgen. Tillsammans med Alien super och knarkar de, har sex, sitter vid en flygel och sjunger Britney Spears-låtar, och så beväpnar de sig och beger sig ut på en stöld- och våldsturné. Självklart är det hela dömt att gå åt helvete. That goes without saying.
SPRING BREAKERS ser ut- och känns som en pretentiös Girls Gone Wild-porrfilm - med en påklistrad, tunn gangsterstory. Det här är ingen actionfilm eller thriller, och som drama är det för tunt, dumt och oengagerande. Alldeles för stora delar av filmen består av festande, dansande och knarkande; snabba klipp och handhållen kamera. Brudar visar brösten, brudar hånglar med vandra, påhejade av killar i baseballkeps. Sanslös produktplacering av ett ölmärke. Jag kunde inte läsa vad det stod på den silverfärgade burken, men alla dricker samma öl, det förekommer tusentals burkar, de är precis överallt.

Dialogen är onaturlig och konstig - det ska väl vara konstnärligt. Ibland är det ren porrfilmsdialog. Alldeles för ofta upprepas samma meningar eller ord i en evighet. "Are you scared? Are you scared? Scarypants! Are you scared? Scarypants! Scarypants!" sägs det om och om igen under flera minuter. Otroligt irriterande.

James Franco har ju gått från att vara teen heart throb till att bli en rätt cool karaktärsskådespelare, regissör, författare och allt han nu sysslar med. Men hans närvaro kan inte rädda den här filmen. Det kan inte heller alla söta tjejer och nakna tonårskroppar. "Du kommer att hata den!" sa en kollega som redan sett filmen i Köpenhamn.

Han hade rätt. Jag hatade den här filmen. Den är hemsk. Idiotisk. Mördande tråkig. Poänglös. Jag har ingen aning om varför det blivit så väl mottagen i vissa kretsar. SPRING BREAKERS förtjänar ett kok stryk.(Biopremiär 22/6)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar