tisdag 4 juni 2013

Bio: Jurassic Park 3D

Foton copyright (c) UIP Sweden

Jag har ingen aning om varför, men jag såg aldrig Steven Spielbergs JURASSIC PARK när den gick upp på bio 1993. Märkligt. Varför såg jag inte den? Hade jag något skäl? Det är ju liksom en sådan film man ser. På bio. Faktum är att jag hann se uppföljaren THE LOST WORLD: JURASSIC PARK (1997) och kanske även JURASSIC PARK III, båda på bio, innan jag slutligen lyckades se originalet, vilket en vacker dag trillade in i en lyxig box. Jag har för övrigt inga som helst minnen av dessa två uppföljare - inte mer än att Peter Stormare strök med i tvåan och att jag och en kompis pratade om att köpa Peter Stormare-dockan (som faktiskt kom i samband med filmen!) och leka FARGO.

Men nu har även jag sett JURASSIC PARK på bio. Filmen fyller alltså hela tjugo år i år och detta firas med en konvertering till 3D. Sådana brukar vi ju inte tycka om. Oftast ser det för jevvligt ut - som till exempel STAR WARS: EPISOD 1 - DET MÖRKA HOTET 3D. Å andra sidan såg TITANIC 3D riktigt bra ut. Jag får väl hävda att även JURASSIC PARK 3D ser bra ut. 3D:n tillför inte mycket - snarare ingenting alls. Filmen gjordes ju inte med 3D i åtanke, så det enda som erbjuds är mer djup i bilderna. Men det är inte sådär irriterande och suddigt som 3D-konverteringar har en tendens att vara. Tvärtom har nog filmen aldrig sett bättre ut. Jag gissar att Spielberg och pojkarna även har pillat med- och förbättrat de på sin tid revolutionerande CGI-dinosaurierna. Antagligen var de inte lika imponerande för tjugo år sedan. Men jag vågar inte ta gift på att så är fallet.

Behöver jag dra filmens story? Okej, för sakens skull: Richard Attenborough har lyckats hitta blod från dinosaurier i myggor som gjutits in i bärnsten. Med hjälp av detta blod klonar han och hans stab (en av dem är Samuel L Jackson, vilket jag förträngt) nya, fräscha urtidsdjur av olika slag. Dessa ska sedan förevisas i hans nöjespark på en fräsig ö. Dinosaurieexperten Sam Neill med fru (eller är hon bara sambo?) Laura Dern och två irriterande Spielbergbarn åker dit för att forska, men det gör även den illasinnade Wayne Knight (Newman!) och några andra. Då går det som det går. Monstren rymmer och lever jävel.

Om jag inte visste bättre skulle jag kunna tro att filmen är gjord alldeles nyligen - det enda som understryker dess ålder är skådisarna. Sam Neill är ungefär i min ålder här. Jeff Golblum ser påtagligt yngre ut.

Okej, ytterligare en detalj avslöjar dess ålder: filmen känns skönt gammaldags. Klippningen är återhållsam, filmfotot är följsamt. Klassiskt matinéäventyr av ett slag vi sällan ser nuförtiden. Det är trevligt att titta på, i synnerhet vissa stämningsfulla djungelscenerier som för tankarna till Frazetta och gamla pulptidningsomslag.

Därför gillar jag den här filmen. Jag tror att min kompis Erik, som är fem, också gillar det här. Men han lär väl inte bli insläppt.

När släpper Roger Corman en 3D-version av CARNOSAUR?
(Biopremiär 5/6)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar