onsdag 26 juni 2013

Bio: Dumma mej 2

Bilder copyright (c) UIP Sweden

Väldigt många tyckte att den nu tre år gamla DUMMA MEJ var en osedvanligt lyckad, animerad film. Till stora delar var den det. Fast jag hade förstås invändningar. Jag gillade att filmen handlar om en superskurk som bara går omkring och är ond. Men självklart kom det inte som en överraskning att Gru, superskurken, visar sig vara jättesnäll innerst inne. Han blev fosterfar till tre små rara flickor och på slutet av filmen blev det sådär äckligt sentimentalt när det hivades ut moralkakor.

Eftersom DUMMA MEJ blev en stor framgång kommer här föga oväntat en uppföljare med den föga oväntade titeln DUMMA MEJ 2. Och föga oväntat är filmen lite svagare än originalet. Det verkar ju vara en oskriven regel att det ska vara så. Utom i fallet James Bond.
Just James Bond verkar manusförfattarna ha sneglat speciellt mycket på den här gången - på gott och ont. En ny superskurk är i faggorna och en dag anländer en kvinnlig agent till Grus hem. Hon och hennes organisation behöver Grus hjälp - i egenskap av tidigare superskurk sitter förstås Gru inne med alla kunskaper om hur en sådan funkar.

Som så ofta är fallet nuförtiden verkar filmskaparna; Pierre Coffin och Chris Renaud, vilka även gjorde ettan, blanda ihop action med komedi. Det är alldeles för mycket action i DUMMA MEJ 2. En massa James Bond-röj mest hela tiden. Och det blir hyfsat jobbigt i längden.

Tack och lov är minionerna tillbaka; Grus små märkliga medhjälpare, och dessa är ju skojiga. Under eftertexterna dyker de upp i ett inslag som är roligare än själva filmen. Jag ser här att en film enbart om dessa lustiga figurer nu är i pre-production.
Animationstekniskt finns här inget att anmärka på. Det är snyggt, slickat och figurdesignen är bättre än standardmåttet. Filmen är i 3D, men av det märks som vanligt inte så mycket.

Tyvärr pressvisades filmen bara i den svenskdubbade versionen. Henrik Dorsin gör Gru, men jag får som alltid en känsla av att mycket går förlorat i de här vissna dubbningarna. I den engelska version står bland andra Steve Carell, Kristen Wiig och Ken Jeong för rösterna. Jag antar att jag får ta och se om filmen på engelska för att kunna ge ett helt rättvist omdöme.

UPPDATERING 3/7: Nu har jag sett filmen på engelska och inte helt oväntat var det en betydligt trevligare upplevelse. I synnerhet Kristen Wiig tillför mycket; den kvinnliga agenten får plötsligt personlighet och är jättekul, och är inte längre bara en brud som pratar stockholmska. Vidare finns det ett flertal engelska ordvitsar och annat som försvunnit i den svenska dubbningen.

Det var intressant att se DUMMA MEJ 2 med en vanlig publik och inte bara en handfull kritiker. Visningen jag var på var fullsatt. Publiken skrattade mest hela tiden och i synnerhet åt minionerna, och det smittade förstås av sig på mig. Större delen av publiken var vuxen. Varje gång lillflickan Agnes sa något gulligt utbrast tjejerna i publiken "Ååååååh!".

Filmen blev kanske inte bra nog för att jag ska höja det ursprungliga betyget, men nu är filmen klart godkänt. 


(Biopremiär 26/6)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar